Hogyan lehet digitális aláírást létrehozni és aláírni az online dokumentumokat?

Ki kell nyomtatnia egy dokumentumot, majd azt írja alá, szkennelje, küldje el e-mailben. Bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnik ugye? Ezért jött létre a digitális aláírás. A digitális aláírás segíthet, de nem minden digitális aláírás biztonságos. Olvassa el, hogy megtudja, hogyan írhatja alá a PDF és Word dokumentumokat, és hogyan kerülheti el a hamisításokat.

Mielőtt bármit aláírna, ismernie kell a különbséget az elektronikus aláírás és a digitális aláírás között. Bármelyiket felhasználhatja jogilag kötelező erejű dokumentumok aláírására, ezért ezeket a kifejezéseket gyakran felcserélhető módon használják. Van azonban egy fő különbség köztük – az egyik könnyen hamisítható, a másik nem. Az elektronikus aláírás minden olyan elektronikus jel, amelyet Ön a dokumentum jóváhagyása céljából tett. Ez lehet az Ön neve, amelyet más betűtípussal írt be, egérrel rajzolt jel vagy az aláírás képe. Az elektronikus aláírások könnyen hamisíthatók, és nem javasoljuk azok használatát. Képzelje csak el: valakinek csak annyit kell tennie, hogy aláírjon egy dokumentumot a nevével: kinyomtatja az aláírását és beilleszti! digitális aláírás létrehozása viszont nem könnyű.

A kriptográfiai kulcsok előállításához és különböző platformokon történő beállításához technikai tudásra lesz szüksége. Az aláírása azonban akkor sem tekinthető biztonságosnak. Nyilvános kulcsát hitelesített hatóságnak (CA) vagy megbízható szolgáltatónak (TSP) kell jóváhagynia. A dokumentumok hitelesítésére használt digitális tanúsítványt kell elküldeniük. Enélkül a vevőnek nincs módja tudni, hogy a digitális aláírás valóban az öné, ami meghiúsítja annak használatának célját. Ezért sok szervezet és magánszemély szerez digitális aláírást és digitális tanúsítványokat a CA-tól vagy a TSP-től. Miután megvan, elkezdheti aláírni a PDF és a Word dokumentumokat bárhol, bármikor.