Hogyan ne pusztítsuk el a szobanövényeket a túl sok vízzel

Bár valódi statisztikákat nehéz elérni, valószínűnek tűnik, hogy több szobanövény pusztult el a helytelen öntözés miatt, mint bármely más tényező miatt. A rossz öntözési szokások általában mintát követnek. Először is, amikor új valaki a szobanövények világában, az emberek hajlamosak mindent túlöntözni, mindezt a „növényeim ápolása” nevében.

Aztán az emberek nem ismerik fel a különböző növények közötti különbségeket, és egy filodendront öntöznek ugyanúgy, mint az echeveriát. Végül az elhanyagolás szakasza következik, amikor a szobanövények már nem annyira izgalmasak vagy újak, ezért elfelejtik őket. A jó öntözési szokások kialakítása nem nehéz, de szükség van néhány alapvető összetevőre, például következetességre és legalább csupasz hajlandóságra, hogy figyeljen a növényekre és „olvassa” a jeleiket. Végső soron maguk a növények jelentik a legjobb információforrást. A hervadó növények azt mondják, hogy több vízre van szükségük, míg a sárguló és kimosottnak tűnt növények túl sok vizet kaphatnak. Bár lehetetlen ezt a témát egy rövid cikkben lefedni, ennek ellenére néhány lépést megtehet, hogy könnyebbé és hatékonyabbá tegye az öntözést. Hagyjon helyet a víznek az edényben. Amikor átülteti a növényeket, ne töltse fel az edényt a peremén cserepes talajjal.

Ez sokkal nehezebbé teszi az öntözést, mivel vizet kell csepegtetnie a talajra, és meg kell várnia, amíg beszivárog. Hagyjon elegendő helyet, hogy felönthessen egy kis vizet, és hagyja magától áztatni. Fontos, hogy a növények soha ne üljenek vízben! Hacsak nem mocsári növények, ürítse ki a növénytálcákat az öntözés befejezése után, hogy a növények ne üljenek vízben. A vízben ülve megtörténik a gyökérrothadás, amely gyakran halálos. Tanuljon meg alulról öntözni. Ez lehetővé teszi, hogy a vizet pontosan a talaj szintjén alkalmazza, anélkül, hogy nedvesítené a leveleket.