Hogyan neveljük és gondozzuk az Echeveria desmetiana –t?

A Mexikóban őshonos Echeveria desmetiana vonzó, könnyen termeszthető pozsgás növény, amely szobanövényként és kültéren, meleg éghajlaton is jól nő. Jellemző rá a kanál alakú, kékesszürke levél, vörös hegyekkel, amelyek rozettás képződményben nőnek. Bár ezek a pozsgás növények lassan nőnek, megfelelő körülmények között akár 6 hüvelyk átmérőjűek is lehetnek.

Ha kevés karbantartást igénylő növényt keres, az Echeveria desmetiana kiváló választás. Ezek a pozsgás növények az elhanyagolásban gyarapodnak; csak fényes, napos helyre és alkalmi öntözésre van szükségük. Megfelelő körülmények között az Echeveria desmetiana tavasszal vagy nyár elején akár gyönyörű rózsaszín virágokkal is jutalmazhatja. Ezek a finom, harang alakú virágok a rozetták közepéről, hosszú száron hajtanak ki, és általában 2-3 hétig tartanak. Az Echeveria desmetiana napszerető pozsgás növény, amely sok fényt igényel az egészséges növekedéshez. Beltéri termesztéskor a lehető legtöbb fényt kell kapnia, akár déli, akár nyugati ablakban, vagy növekvő fényben. A szabadban (különösen forró éghajlaton) termesztve az Echeveria desmetiana-t olyan helyekre kell ültetni, amelyek védelmet nyújtanak a nap zord sugarai ellen, amelyek megégethetik a finom leveleket.

Ezeknek a pozsgás növényeknek jól vízelvezető edényekre van szükségük, hogy megakadályozzák a víz leülését a gyökerek körül. A kereskedelemben kapható kaktusz és zamatos keverékek tökéletesek az Echeveria desmetiana-hoz, vagy egyszerűen elkészítheti otthon is. Keverje össze egyenlő részekkel a rendszeres virágföldet, a durva homokot és a perlitet, hogy durva, szellős és jól vízelvezető keveréket hozzon létre. Az Echeveria desmetiana rendkívül szárazságtűrő és érzékeny a túlöntözésre. Általános szabály, hogy jobb, ha ezeket a pozsgás növényeket kevésbe öntözzük, mint túlöntözzük. Az öntözések között hagyni kell a talajt alaposan kiszáradni.