Hogyan növesszünk csipkehortenziát?

A csipkés hortenzia a mophead hortenzia növény rokona, de a mutatós virágú kerek lombú növekedése helyett a csipkés hortenzia olyan virágokat növeszt, amelyek hasonlítanak a fodros szélű virágokra – ezért szokatlanok, de meseszépek.

Az első számú tényező, amelyet figyelembe kell venni a hortenzia ültetésekor, beleértve a csipkés fajtáját is: nagyon fontos a helye. Ezt szorosan követi annak biztosítása, hogy növényei megfelelő öntözést kapjanak (túlöntözés nélkül). Ezek színes, szemet gyönyörködtető cserjék, amelyek imádják az árnyékot és a savas talajt, és könnyen beolvadnak bármely tájba (vagy egy fa árnyékába) anélkül, hogy elnyomnák a körülötte lévő növényeket. A talajtól függően számíthat arra, hogy a csipkehortenzia kék vagy rózsaszín virágot növeszt (kivéve, ha kifejezetten fehér színűek). A savasabb talaj kék virágokat eredményez, míg a lúgos talaj a virágokat rózsaszínűvé varázsolja. A csipkés hortenzia akkor fejlődik a legjobban, ha olyan helyre ültetik, ahol részben napsütés, részben árnyék van – ideális a reggeli napsütéssel és a délutáni árnyékkal rendelkező hely. Ezeket a színes virágokat könnyű gondozni, amennyiben megfelelő helyre ültetik őket.

Feltétlenül szükséges, hogy a csipkés hortenzia elegendő vizet kapjon, de mint sok hasonló cserje esetében, nem lesznek képesek ellenállni a túlzott öntözésnek. Ezeket a cserjéket rendszeresen öntözni kell, de a gyakoriságnak közvetlenül kapcsolódnia kell ahhoz, hogy a fel nem használt víz mennyire ürül ki a talajból – sáros talajban nem fognak jól növekedni. A csipkés hortenziának gazdag, jó vízelvezető talajra van szüksége – amelynek egyenletesen nedvesnek kell maradnia szerves anyagok (például trágya vagy komposzt) hozzáadásával. Annak érdekében, hogy a talaj megtartsa a cserjék által igényelt nedvességszintet, fontolja meg néhány centiméteres szerves talajtakaróra történő rétegezését. Csak ügyeljen arra, hogy a talajtakaró ne kerüljön néhány centire a száraktól.