Hogyan segíthetik az újdonsült anyukát a család, barátok?

A várandósság ideje alatt a női test hatalmas változáson megy keresztül: melynek célja a magzat biztonságban tartása, a szülésre felkészülés. A szülés hatalmas megterhelést jelent az anya szervezetének, a párkapcsolatban betöltött szerepek is megváltoznak: anya és apa lesz a párból. Az első pár hétben az apák kívülállónak érezhetik magukat, szokniuk kell az apa szerepet.

A gyermekágyas hetekben az anyuka fokozott odafigyelést és törődést igényel. A szülés után szüksége lesz néhány hónapra, amíg regenerálódik a teste. Érdemes végig gondolnia, mire van leginkább szüksége. Szeretne hármasban lenni a párjával és a gyerekkel, hogy megszokják egymást? Vagy jobb lenne, ha a család, a barátok egymásnak adnák a kilincset? Bármi is jó a kismamának, a környezetének el kell fogadnia és támogatnia kell. A szülést követő hetekben a látogatók ne vendégségbe érkezzenek, hanem segíteni. A bevásárlást nyugodtan átveheti a családból valaki, megszervezhetjük, hogy a barátnők, rokonok vegyék le a főzés terhét a kismamáról. A vasalás, takarítás feladatait is fel lehet osztani a családban: ki mikor miben segítsen be, hogy az anyukának ne kelljen mással foglalkozni csak a babával és saját magával.

Fontos, hogy a család, barátok valóban segítséget nyújtsanak. Egy újszülött érkezését követően semmi szükség az olyan segítőkre, akik a kismama igényeit figyelmen kívül hagyva átveszik az irányítást, rátelepednek, rémtörténetekkel riogatják az amúgy is bizonytalan újdonsült anyukát. Az első hetekben az anyuka egész napját lefoglalják a gyermek körüli teendők. Amikor a baba alszik, a legjobb, ha az anyuka is pihen. A test regenerálódása mellett a lélekre is figyelni kell: szülés után sok nőnél alakul ki a szülés után szomorúság, bizonytalanság, ami depressziót is kiválthat. A kismama látszólag ok nélkül sír, bizonytalan, hogy helyt tud-e állni, mint anyuka. A baba megérzi a feszültséget, és gyakran emiatt lesz nyűgös. A család, a barátok sokat segíthetnek a kismamának ebben az időszakban.