Hogyan születik a falfestmény?

Első lépés természetesen a terv. A falfestő könnyebb helyzetben van, ha a megrendelő konkrét falfestmény tervvel áll elő. Nem baj, ha egyáltalán nincsenek ötletei, hiszen a falfestményt készítő szakember biztosan kreatív, hiszen kreatív véna nélkül valószínűleg nem végezne falfestési tevékenységet.

Az is elég, ha a falfestésre nincs konkrét elképzelése, viszont meg tudja határozni legalább azt, milyen színek legyenek a falfestmény domináns színei. Persze érdemes hallgatni a murális alkotás készítőjére, nem csak azért, mert ez az ő szakterülete, hanem mert tapasztalatai, vizuális képességei révén ő készen látja „lelki szemei” előtt azt, amit a falfestés megrendelője nem.
A falfestes.net falfestője (saját szavaival élve: falpingásza) nyitott minden elképzelésre. Uszító, gyűlöletkeltő, politikai falfestményeket nem készít, de szívesen fest gyerekrendelőkbe, gyerekosztályokra, óvodákba ajándék képet a falra. Egyedül az útiköltségre tart igényt.

Nagyon fontos, ha nem a legfontosabb, hova szánjuk a falra festett képet. Irodába? Közintézménybe? Otthonunkba? A másik elemi dolog, milyen helyiségbe. Nappaliba kerül a falra a falfestmény? Hálóba? Gyerekszobába? Fürdőszobába? A kerti medence mellé? A következő sarkalatos kérdés: Milyen a berendezés. Ha klasszikus, általában ehhez illő stílusú művet szeretne a tulajdonos, hacsak nem „bevállalósabb”.

Elárulom, egy hagyományos, elegáns nappaliban egy modern, színes, „ütős” falfestmény sokkal kívánatosabb, mint egy pasztelles, letisztult falfestmény dizájn, hiszen míg utóbbiak csak kiegészítik egymást, az előbbi, más jellege folytán kiemeli egymást. A festmény és berendezés kontrasztja az esetek zömében pozitív kicsengésű. Egyértelmű, hogy meg kell találni azt a falfestményt, mely annak ellenére, hogy domináns, mégis ízléses, és mértékadó.

Mielőtt a falfestő ecsetet ragadna, pontosítja a falra kerülő festményt. Készíthet látványtervet, de pl. a falfestes.net falfestője (aki szakmája szerint alkalmazott grafikus is egyben) csak akkor ül le a számítógép elé a falfestményhez látványtervet készíteni, ha a megrendelő ragaszkodik hozzá. Mivel a látványterv sem két perc, említett falpingász szerint sokkal hatékonyabb, ha a szóba jövő képek, tervek alapján szóban elmondja, megbeszéli a megrendelővel, mi hova kerüljön a falon.

Bízzunk a művészben, a falfestes.net festőnője által festett képben még egyetlen falfestményt készíttető sem csalódott!