Hogyan téliesítsük a cserepes növényeket?

A kültéri cserépkerteket általában egynyári növényfajokkal ültetik be, amelyeket késő ősszel kidobnak, és minden tavasszal új növényekkel helyettesítik. Számos évelő növény, például rózsa, pünkösdi rózsa és hibiszkusz is termeszthető a szabadban cserépben, és életben tartható egy télen át.

Ennek ellenére a cserepes növények védelme a hideg tél folyamán nem mindig egyszerű – még a technikailag hidegtűrő fajok is előfordulhatnak olyan zord körülmények között, amelyeket nem tolerálnak, és sok olyan faj is van, amely jól túléli a telet, ha elültetik a területre. A föld megfelelő gondozás nélkül elpusztulhat a tartályokban. Általános szabály, hogy egy évelő növényt két, az Ön klímájánál hidegebb hidegtűrési zónára kell besorolni, hogy télen megbízhatóan ellenálló legyen a cserépben. Például az USDA 5. hidegtűrési zónájában élő kertész arra számíthat, hogy a 3. zónára vagy ennél hidegebbre minősített évelők cserépben is túlélik a telet. Míg egyes növények túlélik az enyhe fagyokat, mások azonnal elpusztulnak, amint sejtjeik megfagynak. Ellenállásuktól függően egyes cserepes növények az első fagyra úgy reagálnak, hogy a kerti növényekhez hasonlóan nyugalmi állapotba kerülnek. Azonban, ahogy a hőmérséklet tovább csökken, gyökereik elpusztulhatnak, ha nem védik őket.

Bármilyen intézkedést is tesz a cserepes évelők téli védelmére, egy héttel az első fagy várható megjelenése előtt végre kell hajtani. Kövesse ezeket az egyszerű lépéseket, hogy megóvja cserepes növényeit, és egészségesen és sértetlenül átvészelje a telet. Győződjön meg arról, hogy a tárolóedény elég erős ahhoz, hogy a télen át bírja. Minél porózusabb egy tartály, annál valószínűbb, hogy megreped. Az üvegszálas és műanyag edények általában elég rugalmasak ahhoz, hogy elviseljék a fagyást, míg bizonyos természetes anyagok, például a kezeletlen terrakotta, könnyen felszívják a vizet. Amikor a víz megfagy és kitágul, megrepedhet a tartály.