Hogyan válasszunk etetőszéket?

Gyermekünk csecsemőkora eleinte végtelen hosszúnak tűnő időszak. Az első hetek aggodalommal fűszerezett izgalma azonban gyorsan átvált rutinba és a hosszú éjszakákat felváltják az egyre gyorsabban rohanó hetek és hónapok.

A baba étkezése az első időszakban a világ egyik legegyszerűbb dolga – de ha azé nem is, a gyereknevelés mindenképpen -. Az első hónapokban ugyanis az anyatejen – vagy a tápszeren – kívül a kicsinek semmire sincs szüksége, így különösebb receptekkel sem készülnünk ebben az időszakban. De amennyire hihetetlennek tűnik ez az elején, olyan gyorsan elröppen az első fél év és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy eljött az ideje annak, hogy megkezdjük a hozzátáplálást. Gyermekünk már biztonságosan tud ülni, a fogai is elkezdtek kibújni és bizony az anyatej – tápszer kombináció is egyre kevésbé elegendő ahhoz, hogy csillapítsa a csöppség étvágyát.

Ilyenkor aztán egy újabb izgalmas időszak veszi kezdetét, hisz gyermekünk elkezdhet megismerkedni a különböző ízekkel. Szép lassan megtanul enni, ám ezt már úgy csinálja, mint a felnőttek – legalábbis meg fogja próbálni -. Ezt pedig már nem lehet anya, vagy apa ölében, ehhez saját szék jár. A szülők pedig ott állnak tanácstalanul: vajon melyik etetőszék lenne a legmegfelelőbb gyermekem számára? Nos, bár csábító a hatalmas választék és az ismert prémium márkák futurisztikus dizájnnal megáldott darabjai, ezúttal ne dőljünk be a csábításnak és a marketingnek. Etetőszék esetében a külcsín ugyanis egy sokadlagos dolog. Az első és legfontosabb az a biztonság. Eleinte ugyanis a gyerkőc még nyugodtan ül, ám ahogy cseperedik, úgy lesz egyre aktívabb – igen, evés közben is -, így a széknek feldönthetetlennek és szuper masszívnak kell lennie. Szerencsés, ha olyat választunk, ami biztonsági övvel van felszerelve, mert idővel szinte biztos, hogy a kölyök meg próbál majd felállni benne. Szintén hatalmas előny, ha a szék állítható, így ahogy nő a baba, úgy nőhet vele a szék is, és nem kell idővel cserélni. Ha ezeknek a feltételeknek maradéktalanul megfelel a szék, akkor már nyugodtan választhatunk nekünk tetsző színt, ám a biztonságra és a kezelhetőségre mindig nagy hangsúlyt kell fektetnünk.