Hogyan válasszunk tapétát a nappaliba

Ha azon gondolkodik, hogy tapétával dekorálja nappaliját, van néhány kulcsfontosságú pont, amelyet szem előtt kell tartania, mielőtt megrendeli a tekercseket és az anyagokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tervezési folyamat ne lehetne szórakoztató.

„A nappali olyan, mint az otthon ékszerdoboza, ahová néhány egyedibb darabot beilleszthet, olyasmiket, amik máshol talán nem férnének el” – mondja Kiki Slaughter művész, falburkoló és textiltervező. Az alábbiakban a szakértők tanácsokat adnak arról, hogy mit érdemes szem előtt tartani a tapéta elhelyezése, mintázata és a meglévő tervezési stílusához legjobban illeszkedő lehetőség kiválasztásakor. Halasz Christina, a Halasz Designs munkatársa azt javasolja, hogy először döntse el, hogy a nappali mind a négy falára egyedi vagy egyforma tapétát szeretne-e elhelyezni. „A tapéta leginkább fókuszpontként használható, amelyet fel lehet helyezni a kanapé mögötti falakra, a TV-falra vagy a folyosóról látható falra, hogy a térbe vonzza az embert” – mondja.

Bárhogyan is dönt, ne felejtse el figyelembe venni a tér egyéb területeit is, amelyek különleges bánásmódban részesülhetnek. „Falak, mennyezetek, ajtók vagy kandallófelületek, ezek mind nagyon jók a falburkolatokhoz” – kommentálja Kate Davidson, a Kate + Co Design munkatársa. „Természetes kövekbe vagy egyedi szekrényekbe való befektetés nélkül gazdagítják a teret.” Sokan tapétát használnak a beépített falaik hátoldalának lefedésére, ami izgalmas vizuális élményt adhat, és olcsóbb is, mint minden egyes fal lefedése. Érdemes alaposan megfontolni a nappali tapéta mintáját, mivel ez hatással lesz a helyiségben hozott egyéb dekorációs döntésekre. „Ha a tapéta nagyméretű mintájú, jó, ha szilárd anyagokat, textúrákat és kisebb méretű mintákat választunk a kárpitozáshoz” – magyarázza Alexandra Kaehler, az Alexandra Kaehler Design munkatársa.