Hogyan válasszunk tárhelyet?

Napjainkban egyre többen próbálnak szerencsét az online térben. Van, aki webáruházat nyit és elkezd termékekkel, vagy szolgáltatásokkal kereskedni, de van, aki például a saját könyvét árulja az oldalán.

No és persze szép számmal alakultak személyes blogok, kritika oldalak, vagy olyan weblapok, amelyek egy speciális témával foglalkoznak és rengeteg olyan információt tartalmaznak egy helyen összeszedve, ami régen elérhetetlen lett volna az átlagember számára. Ahhoz azonban, hogy megjelenhessünk a világhálón, mindenképpen szükség van valamilyen felületre. Sok esetben megoldható ez a kérdés valamilyen ingyenes – vagy épp gyűjtő – oldallal, hisz például rengeteg térítésmentesen használható blogmotor létezik, amelyet szabadon használhatunk és még testre is szabhatjuk létrehozott oldalunkat.

Ám ha valami komolyabb projektben gondolkodunk, ott már legtöbbször valami egyedi megoldásra lesz szükség. Egy webáruház, vagy egy komolyabb magazin nem működhet ingyenes alapokon, ilyenkor pedig az egyik legfőbb probléma a megfelelő szakember megtalálása mellett az lesz, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki azt a tárhelyet, ahol az oldalunkat elhelyezzük. Hiszen hiába a tökéletesen összerakott webshop, vagy a tengernyi tartalom, ha az oldalunk lassan töltődik be, vagy épp legtöbbször elérhetetlen. Emiatt aztán az ár csupán sokadlagos tényező a tárhely kiválasztásakor. Sokkal fontosabb a stabilitás. Ehhez érdemes tanulmányozni a tárhelyszolgáltató által garantált rendelkezésre állási időt. Ugyancsak nagy hangsúlyt kell fektetni a biztonságra és a gyorsaságra. Az előbbi a szolgáltatón múlik, utóbbi azonban némiképp rajtunk is, hisz ha külön háttértáras szervert választunk, akkor a sebesség szinte garantált – persze ez jár némi plusz költséggel -. Semmiképp se ezen spóroljunk, mert az ár még így is elenyésző lesz a marketinghez és az egyéb kiadásokhoz képest. Annak eldöntése, hogy melyik szolgáltatót válasszuk, talán a legnehezebb feladat. Mindenképpen olvassunk utána, nézzünk vásárlói értékeléseket, és ha még mindig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjük ki mások véleményét – például webmester fórumokon -. A legjobb tárhelyszolgáltató megtalálása mindenképpen megéri a befektetett energiát, hisz a honlapunk sikere múlhat ezen.