Hogyan válaszd ki a megfelelő babaülést?

A gépjármű vezetésénél a leglényegesebb szempont a biztonság. Legnagyobb figyelmet gyermekünk biztonságára kell fordítanunk. Ezt úgy tehetjük meg, ha kiválasztjuk a legmegfelelőbb gyerekülést az autóba.

Babaülés választáskor számos tényezőt kell figyelembe venni. A sérülések elkerülése érdekében a babaülést a gyermek korcsoportjának megfelelően kell vásárolni. Emellett rendkívül lényeges, hogy az ülés jól legyen bekötve és az előírtak szerint használjuk. Amennyiben ezt nem tartjuk be, könnyen megtörténhet, hogy egy esetleges ütközés alkalmával a gyermek komolyabb sérülést szenved. Sajnos sokszor megtörténik, hogy a tudatlanság vagy a lustaság miatt nem fektetnek figyelmet a gyermek biztonságára. Hogyan válasszunk biztonságos babaülést? A babák számára kialakított üléseken a 0+ jelzés található meg. Ez azt jelenti, hogy újszülött kórtól ajánlott az adott kisülés. Sok esetben ezek egyben bébihordozók is. Bekötésnél ügyelnünk kell arra, hogy menetiránnyal ellentétesen szabad bekötni és a vezető ülés mellé csak abban az esetben tehető, ha a légzsák kikapcsolható, vagy egyáltalán nincs beépítve az autóba.

A baba magasságát és az öveket is szemelőtt kell tartani. Ugyanis a baba vállátók körülbelül 3 centiméterrel kell indulni a belső övnek. Amennyiben ez nincs jól beállítva, akkor a baba kicsúszhat az ülésből. Gyakran megtörténik, hogy a szülők kapkodnak és nem rögzítik a babaülést induláskor. Gondolván, hogy nem szükséges, mert csak egy rövidebb távot fognak megtenni a járművel. Ez egy igen veszélyes és nagy hiba. A babaülés mindig legyen rögzítve. Kaphatók már olyan ülések, melyek egy talppal vannak ellátva. Ennek az a lényege, hogy a talpat a babahordozótól függetlenül rögzíthetjük az autóban. Így induláskor csak bele kell pattintani a hordozót és indulhatunk is. Akármennyire is sietünk vagy késésben vagyunk, sose feledkezzünk meg a babaülés biztonságos rögzítéséről és annak fontosságáról.