Hogyan válthatják ki a „nem professzionális” sejtek az immunválaszt

A COVID-19 járvány következtében a tudósok jobban figyelnek a mikrobiális fertőzésekre és arra, hogy az életformák miként védekeznek a kórokozók támadásaival szemben. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem tudósai által vezetett kutatás új megvilágításba helyezte azt a komplex dinamikát, amely abban rejlik, hogy az organizmusok hogyan érzékelik a fertőzés folyamatát.

Eillen Tecle, az UC San Diego projekt asszisztense, Emily Troemel professzor laboratóriumában (Biológiai Tudományok Osztálya) olyan kutatásokat vezetett, amelyek arra összpontosítottak, hogy a hagyományos immunrendszerbe nem tartozó sejtek hogyan reagálnak a fertőzésekre, amikor kórokozók támadnak. A tudósok átfogó kutatásokat végeztek úgynevezett „professzionális” immunsejtekről, amelyek védekezők. Sokkal kevesebbet lehet tudni arról, hogy a „nem professzionális” sejtek hogyan kezelik az ilyen fenyegetéseket. Tecle, Troemel és munkatársai a Pennsylvaniai Állami Egyetemen a gömbférgekre (Caenorhabditis elegans) összpontosítottak, olyan állatokra, amelyeknek nincsenek dedikált immunsejtjeik, hogy segítsenek az ilyen dinamika részleteinek megfejtésében. Amint azt a PLOS Pathogens folyóirat leírta, a kutatók olyan kísérleteket folytattak, amelyekben a férgek és az emberek természetes kórokozói, vírusok és mikrosporidiumok támadják meg a gömbférgeket.

Az eredmények azt mutatják, hogy a körömférgek érzékelhetik az anyagcseréjükben bekövetkező változásokat a védekezés felszabadítása érdekében, még akkor is, ha közvetlenül nem érzékelik a kórokozó behatolását. Tanulmányukban a kutatók megvizsgálták, hogyan reagálhatnak a gazdaszervezetek, ha olyan kórokozók, mint a vírusok és a mikrosporidiumok, kulcsvegyületeket lopnak el a C. elegans sejtekből, amelyek nukleotidként ismertek. Az ilyen kórokozóknak meg kell szüntetniük az ilyen komponenseket gazdájuktól a túlélés érdekében.