Hol találhatóak a világ legrégebbi éttermei?

Az étkezés ugyanúgy része a modern utazási élménynek, mint a késett járatok és az elveszett poggyász. Most áttekintést nyújtunk a világ legrégebbi éttermeiről, így kiválasztja azokat az ételeket, amelyek mindenképp kiállták az idő próbáját.

Spanyolország Sobrino de Botin-ját széles körben tekintik a világ legrégebbi, folyamatosan birtokolt és üzemeltetett éttermének. Először 1725-ben kezdte el a működést, ami bármely szabvány szerint meglehetősen rég volt, de számos olyan intézmény létezik, amelyek még inkább vissza vezethetőek a gyökerekhez. A salzburgi Szent Péter Stifts Kulinarium-ot először York Alcuin írta meg egy versében, 803-ban, így ez nemcsak a kontinens legrégebbi étterme, hanem a világ legrégebbi étterme is. A kifinomult nevű osztrák étterem különlegessége a tafelspitz néven ismert étel (főtt marhahús darált almával és tormával).

Az Egyesült Királyság is büszkélkedhet régi éttermekkel, ott van az Old House például, az 1100-as években alapított walesi Llangynwydben és a dublini Brazen Head is, amely 1198-ra nyúlik vissza. Ezek az éttermek továbbra is hagyományos ételeket szolgálnak fel, például pitét, fish&chips-et és más hagyományos britt ételeket. Amerikának is vannak persze ősrégi éttermei. A helyi kalóz William Mayes megnyitotta a Fehér Ló tavernát Newport közgyűlésének találkozóhelyeként. Fia követte őt a kalózkodás és az éttermi kereskedelem területén, és az üzlet több mint 200 évig a családban maradt. Valószínűleg az évek során feladták a tengeri bűnözést. A kanadai határtól északra, a monrealói Auberge Saint-Gabriel volt a földön az első kocsma, amely alkohol engedélyt kapott. 1754 óta az étterem tyúkot szolgál fel vin jaune-nal (egyfajta fehérbor) és fatüzelésű grillezett zöldségekkel, amelyek ma is népszerűek.