Hová tűntek a madarak?

A Tel Avivi Egyetem és a Weizmann Intézet új tanulmánya kimutatta, hogy az elmúlt 20.000–50.000 évben a madarak jelentős kihalási eseményen mentek keresztül, amelyet főként az emberek okoztak, ami az összes madárfaj 10–20% -ának eltűnését okozta. A kutatók szerint a kipusztult fajok túlnyomó többsége több vonással is rendelkezik: nagyok voltak, szigeteken éltek, és sokuk nem tud repülni.

A tanulmányt Shai Meiri professzor, a George S. Wise Élettudományi Kar Állattani Iskolájának és a Tel Avivi Egyetem Steinhardt Természettudományi Múzeumának kutatója vezette, valamint Amir Fromm, a Weizmann Tudományos Intézet munkatársa. A tanulmány a Journal of Biogeography folyóiratban jelent meg. Meiri professzor: „Átfogó áttekintést végeztünk a tudományos irodalomban, és először gyűjtöttünk össze mennyiségi adatokat a kihalt madárfajok számáról és tulajdonságairól világszerte. Azok, amelyek az elmúlt 300 évben kihaltak, viszonylag jól ismertek, míg a korábbi fajokat a tudomány a világ régészeti és őslénytani lelőhelyein talált maradványokból ismerik. Összesen 469 madárfajt tudtunk felsorolni, amelyek az elmúlt 50.000 évben kipusztultak, de úgy gondoljuk, hogy a valós szám sokkal magasabb. ”

A kutatók úgy vélik, hogy a hatalmas kihalást elsősorban emberek okozták, akik vadásztak a madarakra, vagy állatok, amelyeket az emberek hoztak a szigetekre – akik táplálkoztak a madarakkal és/vagy tojásaikkal. Ez a feltevés főleg két tényen alapul: Először is, a madármaradványok nagy részét emberi területeken találták, nyilvánvalóan a lakók által elfogyasztott madarakhoz tartoznak. Másodszor, a legtöbb esetben a kihalások röviddel az emberek érkezése után következtek be. A kutatók azt is megállapították, hogy a kihalás nem volt véletlen, mivel a legtöbb kihalt fajnak három fő jellemzője volt: mintegy 90% -uk szigeteken élt.