Így fejleszd a gyermek kreativitását vízfestékkel!

Szülőként az egyik legnagyobb élmény látni, ahogy gyermekünk napról napra egyre ügyesebb, és ahogy felfedezi a világot, úgy tanul meg egyre több mindent. Ez a folyamat persze idővel önmagától is lejátszódik, ám ha valóban szeretnénk tenni  a kicsik fejlődéséért, akkor tehetünk azért, hogy minél eredményesebben tanulhassanak.

A szakemberek egyöntetűen állítják, hogy a legjobb módszer az, ha hagyjuk, hogy – amit biztonsággal lehet -, azt egyedül tapasztalják meg, ám sok esetben visszahúzó erő az, hogy féltjük, és nem csak a gyermeket, de a környezetét is. Könnyű engedni, hogy a tavaszi napsütésben krétával a járdára rajzoljon a gyerkőc, ám a tél közepén kétszer is meggondoljuk, hogy milyen rajzeszközt adunk a kezébe, hisz ami egyszer a bútorra – pláne a falra – kerül, az jó eséllyel örökre ott is marad. Éppen ezért valóban nem a legjobb ötlet a zsírkréta – vagy épp a hagyományos filc – a lakásban, ám ha a ceruzával alkotás már unalmas, akkor sincs minden veszve.

Ugyanis egészen fiatal kortól kezdve nyugodtan hagyhatjuk, hogy megtapasztalják a csemeték a vízfesték okozta kreatív örömöket. Első blikkre ugyan lehet, hogy feláll a szőr a hátunkon a gondolattól, ám a vízfesték rendelkezik egy rettentő előnyös tulajdonsággal, nevezetesen azzal, hogy a víz oldja a pigmentjeit, azaz gyakorlatilag bármiből könnyedén kimosható. Mindössze arra az egyre érdemes odafigyelnünk, hogy porózus felületet – amilyen például a hagyományos fal – ne kenjen össze vele a gyerek, mert onnan azért nem egyszerű eltüntetni, ám ruhából, padlóról, munkalapról szinte egy mozdulattal letörölhető. Innentől pedig egész nyugodtan hagyjuk, hogy saját maga fedezze fel a színeket, a keveréssel elérhető varázslatos elegyeket, és merüljünk el a látványban, ahogy alkot, noha az első pár – száz – végeredmény persze még nem igényel keretezést, de minden próbálkozással egyre csak tanul és tapasztal a gyerek, ami a későbbiekben igen nagy hasznára válik majd.