Így legyél tudatos vásárló!

Valljuk meg őszintén: melyikünk nem járt még úgy, hogy csak elugrott a legközelebbi szupermarketbe, mert kellett 2-3 dolog, ám mire hazafelé ballagott, azon kapta magát, hogy tömött szatyorral hagyta el az üzletet?

Ilyenkor mindig jön a dühös gondolat, hogy már megint bedőltünk valamelyik marketingfogásnak és össze-vissza vásároltunk olyan cuccokat, amikre amúgy nem is lett volna szükségünk. Persze lehetünk emiatt mérgesek (és kell is), ám a helyzet az, hogy ez nagyon jól felépített „csapdába” sétálunk bele ilyenkor, hisz egy külön iparág épült fel arra, hogy hogyan bolondítsa meg az embereket és hogyan vegye rá a tudatalattinkat a vásárlásra. A csapból is reklámok folynak és ma már nem kell leülni a tévé elé, hogy ezeket lássuk, minden weboldal, minden közösségi média erről szól. Minél jobban megismerni a felhasználót és ezáltal még célzottabb hirdetésekkel bombázni. Ne legyenek illúzióink: a bevásárlóközpontok elrendezése sem véletlen, minden termék aszerint van sorba rakva, ahogy azt a marketing megkívánja.

Jó hír, hogy tehetünk a saját manipulálásunk ellen. Első körben érdemes a minimálisra csökkenteni azon csatornák használatát, ahol a hirdetésekkel befolyásolni lehet minket. Emellett mindig fogadjuk kétkedve a reklámok által közölt igazságokat és mielőtt vásárolnánk (főképp, ha valami komolyabb tételről van szó) mindig olvassunk el legalább két tesztet, így árnyalva a képet. De a sima vásárlások esetén is  alkalmazhatjuk a jól bevált ősi trükköt: mindig írjuk össze előre, hogy mit kell vennünk és attól semmilyen esetben sem térjünk el. Mindig olvassuk el a termékek címkéit (ez főképp élelmiszerek esetén nagyon fontos) és ne engedjük, hogy trükkös csomagolásokkal megtévesszenek minket. Ne csak a kiírt összeget figyeljük, hanem inkább az egységárat. Ugyancsak szerencsés, ha nem aprózódunk el: inkább csináljunk nagybevásárlást kéthetente, vagy havonta egyszer (hisz idővel úgyis kialakul egy rendszer, hogy miből mennyi fogy), így még inkább redukálni tudjuk a felesleges költéseinket.