Így óvd a szemed, ha sokat ülsz a monitor előtt!

Melyikünk ne hallotta volna gyerekkorában – rengetegszer – hogy ne üljünk közel a tévéhez, mert elromlik a szemünk. Jól bevált nevelői célzatú mondat volt ez, mely végigkísérte az ifjúságunkat. Aztán persze felnőve sokan napi hat-nyolc órát töltünk még közelebb egy kijelzőhöz és egy monitort nézegetve telnek munkanapjaink.

A harmincas éveinkbe lépve pedig egyre többen tapasztaljuk azt, hogy már nem látunk úgy, mint régen, s a szemüveg – avagy a kontaktlencse – egyre kevésbé elkerülhető ahhoz, hogy visszanyerjük szemünk élességét. De vajon lehet-e tenni ez ellen? Sőt, ami még fontosabb, hogy ha időben kapcsolunk, akkor valahogy meg lehet-e előzni a látásromlást? Nos, az igazság az, hogy bár szüleinket csak a jó szándék vezérelte, amikor nem hagyták, hogy közvetlen közelről nézzük a kedvenc meséinket, valójában a képernyő közelsége önmagában még nem rontja a látást, hisz a közel – és a távol – látás fénytörési hiba. Más problémákat azonban igenis okozhat, ennek következményeképp pedig a szemünkben már amúgy meglévő hibákat felerősítheti, a romlását pedig felgyorsíthatja.

Ennek ilyenkor két fő oka van. Az egyik a szemszárazság, amely bár rendkívül egyszerű probléma, sajnos nehezen kezelhető, hisz folyamatos odafigyelést igényel. A monitor előtt ugyanis sokkal kevesebbet pislogunk, ráadásul az idő nagy részében egy irányba nézünk, emiatt aztán a szemgolyó megfelelő nedvesítése nem biztosított. Próbáljunk meg sűrűen félrepillantani, sokkal többet pislogni – akaratlagosan – és ha kell, használjunk szemcseppet. A másik probléma – amivel már jóval egyszerűbb kezdeni valamit – az az, hogy ilyenkor túlerőltetjük a szemünket. Egyrészt azért, mert sokszor rossz szögből nézzük a monitort – a kijelző akkor van ideális pozícióban, ha a teteje egy vonalban van a szemünkkel -, másrészt pedig azért, mert az nincs jól kalibrálva. Ezt érdemes szakemberre bízni, hisz a megfelelően belőtt kontraszt és fényerő – valamit felbontás – hatalmas terhet vesz le a szemünkről, hisz nem kell folyamatosan fókuszálnia.