Így óvjuk az ivartalanított cicát!

Akárcsak a kutyák esetében, a macskáknál is fontos a – lehetőleg fiatal korban – elvégzett ivartalanítás. Ez alól csak a kimondottan tenyésztésre szánt, megfelelő vérvonallal rendelkező egyedek jelentenek kivételt, minden más állat esetében ez a felelősségteljes döntés.

Az ivartalanított ugyanis az állat fizikai és szellemi állapotára is jó hatással van, számos betegség kialakulásának a kockázata csökken le radikálisan, illetve a szökések száma és a párzási időszak miatti harcok is megszűnnek, ezzel pedig sok potenciális sérüléstől óvjuk meg kedvencünket. A beavatkozás ma már rutin műtétnek számít, a kandúrok esetében némileg gyorsabb gyógyulással lehet számolni, de a nőstény macskák esetében is csak pár napos kellemetlenségre kell készülnünk. Ennek ellenére, ha megoldható, akkor maradjunk otthon az állattal, hisz közvetlen a beavatkozás után biztosan lesznek fájdalmai, és a mozgás is nehezére esik majd, illetve ilyenkor a gazdi közelségének gyógyító hatása van, amit egyetlen gyógyszer sem tud pótolni.

Az első egy-két napban a cica megpróbálja kiheverni a viszontagságokat, és a szokásosnál is többet alszik. Nekünk ilyenkor nincs más dolgunk, mint biztosítani számára a nyugodt körülményeket, és naponta legalább kétszer ellenőrizzük a sebet és annak környékét, hogy rendben van-e minden, nem duzzadt, nem látszanak rajta gyulladás jelei. Amennyiben valami olyat látunk, ami nem tűnik normálisnak, akkor haladéktalanul vigyük az állatot orvoshoz, ilyenkor nem szabad késlekedni. A seb teljes gyógyulásáig – ez nagyjából 7-10 nap – érdemes óvni a cicát már amennyire ez lehetséges, mert a nagy mozgástól akár fel is szakadhat a varrat. Erre az időszakra, ha megoldható, akkor zárjuk be inkább a lakásba. A teljes gyógyulást követően túl sok elővigyázatosságra már nem lesz szükség, az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni az az étkezés. Ivartalanítást követően ugyanis a legtöbb állat jóval nyugodtabbá és lustábbá válik, emiatt fennáll az elhízás veszélye. Hogy ennek elejét vegyük, szerencsés áttérni a kimondottan ivartalanított macskáknak való tápra, így könnyen megőrizhetjük cicánk egészségét.