Így szeretheted meg jobban a munkádat

Az emberek túlnyomó többsége a napja nagy részét a munkahelyén tölti. Noha ideális esetben ez nagyjából csak nyolc órát jelent a huszonnégyből, azaz az időnk kétharmadával még így is szabadon rendelkezhetünk.

Ám aki aktív tagja ennek a mókuskeréknek, az tudja jól, hogy ez csak papíron hangzik ideálisnak, a valóságban ez sokkal inkább úgy néz ki, hogy az értékes időnket a munkahelyen töltjük – ráadásul mire felkelünk, elrendezzük magunkat, bemegyünk, majd este mire hazaérünk az még legalább plus egy-két óra – és ami marad, az éppen csak elég arra, hogy nagy nehezen végezzünk az otthoni teendőkkel, valamint hogy aludjunk. Emiatt aztán rendkívül fontos, hogy szeressük, amit csinálunk, különben úgy fogjuk érezni, hogy az életünk arra megy el, amihez az ég világon semmi kedvünk nincs. Tulajdonképpen erre szokták mondani, hogy találj egy olyan szakmát, amit szeretsz, és soha többé nem kell dolgoznod. Ez egy megszívlelendő tanács, ám sajnos az élet sokszor nem ennyire fekete és fehér és bizony vannak olyan helyzetek, amikor egy olyan állást kell elvállalnunk, ami messze van az ideálistól.

Ilyenkor valahogy muszáj megbarátkozni a helyzettel. Ehhez többféle út áll előttünk, és nagyjából azon múlik, hogy melyiket érdemes választani, hogy mik a hosszú távú terveink. Ha csak átmeneti megoldásként tekintünk az állásra és van egy letisztult terv a fejünkben, hogy mikor és hogyan lépünk tovább, akkor csak tartsunk ki, és használjuk ki a lehetőség adta előnyöket. Spóroljunk, avagy tanuljunk meg mindent, amit abban a munkakörben ott meg lehet. Ám ha úgy érezzük, hogy jó ideig itt ragadtunk, akkor próbáljuk meg más perspektívába helyezni azt, ahogy a munkakörre tekintünk. Tanulmányozzuk azt, hogy pontosan hogy működik a cég, hogy milyen szerepünk van nekünk a gépezetben és idővel próbáljuk meg átalakítani a feladatinkat. Egész nyugodtan lehetünk aktívak és vállalhatunk többet, illetve új munkafolyamatokat, ugyanis ha tevőlegesen próbálunk meg fejlődni, akkor előbb-utóbb megtaláljuk azt a szeletét az ottani munkáknak, amit élvezettel tudunk majd csinálni. Emellett persze járjunk nyitott szemmel és folyamatosan képezzük magunkat, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor jön szembe egy kihagyhatatlan ajánlat.