Így szokj le a túlvásárlásról!

Az elmúlt évtizedekben egyre súlyosabb problémává vált az emberiség túlfogyasztása, amely rendkívüli módon megterheli bolygónkat. Sokan úgy gondolják, hogy ez ellen csak ipari, nagyléptékű szinten lehet tenni, ám az igazság az, hogy egyénileg is rengeteget segíthetünk és ehhez nem is feltétlen kell hatalmas áldozatokat hoznunk.

Első lépésként ugyanis bőven elég, ha a berögződött rossz szokásainkon változtatunk. Elsőként kezdjük talán mindjárt a legnehezebbel, a felesleges (impulzus)vásárlással. Ez ugyanis (főképp a fejlettebb országokban) szinte népbetegség, és az élet majd minden részét érinti. A reklámok, az aktuális divat, és az egymással versengés mind-mind arra ösztönzi az embereket, hogy olyan dolgokat is megvegyenek, vagy lecseréljenek, amire semmi szükség nem lenne. Ahogy igaz ez a ruházati termékekre – ahol az évszakonként kiadott új kollekciók késztetnek minket újabb és újabb holmik megvételére -, úgy ugyanez a helyzet a mobiltelefonok, televíziók, autók és gyakorlatilag bármilyen használati tárgy esetében. Teljesen természetessé vált, hogy azért eldobunk és lecserélünk valamit, mert létezik belőle egy újabb változat, noha a réginek még éppenséggel nincs baja.

Tenni ez ellen persze elsőre nem is olyan egyszerű, hisz sokan évek-évtizedek óta eszerint a szemlélet szerint éljük mindennapjainkat. A kulcs a tudatosságban rejlik, mindenekelőtt ugyanis el kell határozunk, hogy kilépünk ebből az ördögi körből. Bagatell ötletnek tűnik, ám a valóságban nagyon is sokat segít, ha amennyire csak lehetséges, megpróbáljuk elkerülni a reklámokat. Kereskedelmi csatornák helyett nézzünk inkább streaming szolgáltatásokat, internetes eszközeinken pedig alkalmazzunk reklámblokkolót. Így sokkal kevesebb inger ér minket, ami nagyban megkönnyíti az impulzusvásárlások elkerülését. Ugyancsak jó módszer, ha a rengeteg kacat felhalmozása helyett inkább minőségibb termékeket vásárolunk, ám sokkal hosszabb távra. Ha új mobilt szeretnénk venni, akkor vegyük meg a csúcskészüléket, amely ugyan nagyobb kiadás, de extra garancia kötésével hosszú évekre le van a gond és nem érezzük majd szükségét a cserének. Ugyanezt a legtöbb készülékkel el tudjuk játszani: mindig keressük a lehető legjobb minőséget, annak tudatában, hogy nem 1-2 évre vesszük, hanem hosszútávra. A műszaki cikkek és a ruházat mellett azonban az étkezésre is figyeljünk oda. Mindig tervezzünk előre legalább egy héttel, és aszerint vásároljunk be ritkán, de akkor alaposan, így elkerülve a felesleges étel pazarlást.