Így teszi tönkre az online tér a kapcsolatokat

Ahogy ezer más dolog esetében, úgy a párkapcsolatok terén is óriásai változás tapasztalható, ebben pedig hatalmas jelentősége van az online térnek. Régen ugyanis egészen más dinamikája volt az ismerkedésnek, sokkal lassabban zajlott le ez a folyamat, és az embereknek bőven volt idejük megismerni a másikat. Hosszú beszélgetések, meghitt randevúk, és kettesben eltöltött programok építették fel a bizalmat, senki nem sietett sehová, mindenre jutott elég idő.

Kár is lenne tagadni, ez az időszak volt a legizgalmasabb, hisz minden egyes alkalom tartogatott valami meglepetést, és bizony az ismeretlen mindig sokkal jobban felkelti az ember kíváncsiságát, még akkor is, ha ez persze rejtett némi kockázatot magában. Ma már azonban ezek a hagyományos értelemben vett ismerkedések kihalófélben vannak. Ha megfigyeljük, akkor ennek egy általánosan elterjedt tendencia az oka. Ugyanis nem csak a párkapcsolatok terén, hanem az élet bármely területén tipikus, hogy az emberek türelmetlenek, és azonnal akarnak mindent. Előléptetést, saját ingatlant, nyaralást, tulajdonképpen mindegy mivel példálózunk, bármire igaz ez.

Nincs ez sajnos másképp a párkapcsolatok esetében is, ahol egyre inkább az jellemző, hogy mindenki gyorsan túl akar lenni az ismerkedős részen, és gondolkodás nélkül vetné bele magát a komolyabb szakaszba. Erről persze javarészt a közösségi oldalak, és különböző azonnali üzenetküldő szolgáltatások is tehetnek, hisz a meghitt beszélgetések helyét így átvette a semmitmondó csetelés, a személyes találkozások helyett pedig marad a videotelefonálás. Ráadásul olyan sok információt osztunk meg magunkról a közösségi oldalakon, hogy alig marad talány, amit a másik felfedezhet, ez pedig nem túl szerencsés. Legfőképpen azért, mert az ismerkedésnek van egy ideális görbéje, amitől nem érdemes túlságosan eltérni, hisz ha siettetjük a dolgot, vagy kihagyunk lépéseket, akkor nem alakul ki az a kötelék, ami a hosszú távú, boldog párkapcsolathoz elengedhetetlen. Amennyire lehet, maradjunk tehát a jól bevált, klasszikus ismerkedésnél, és ne sajnáljuk arra az időt, hogy alaposan megismerjük a másikat.