Így ügyelj a gyermeked csontozatára!

Szülőként kevés rémesebb dolgot lehet elképzelni annál, mint amikor a gyermekünket valamilyen baleset éri, és ne adj Isten eltörik egy csontja. Vajon rendesen összeforr majd, vagy örökké problémái lesznek a kérdéses területen? Egyáltalán tehetünk azért, hogy erősebbek legyenek a csontjai a lurkónak?

Elsőre talán azt gondolja az ember, hogy ahogy az anyagcsere, vagy épp a vázizomzat, úgy a csontjaink minősége is egy öröklött dolog, amiért a genetikánk a felelős, és sok mindent nem tehetünk annak érdekében, hogy masszívabbá és ellenállóbbá tegyük a törések ellen, ám valójában nem ez a helyzet. Persze van jelentősége a genetikánknak, ám a csontsűrűség – és ezáltal az ellenállóság – nagyjából a tinédzserkor végére éri el végleges állapotát, abban pedig, hogy milyen minőségű csontjaink lesznek, három tényezőnek van nagyon fontos szerepe. Az egyik a megfelelő mennyiségű – és gyakoriságú – kalciumfogyasztás. Ez azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen fogyasztanak különböző tejtermékeket tulajdonképpen nem jelenthet problémát.

Ám egyre több szülő hagyja ki a kicsik étrendjéből a tejet – ez még egyáltalán nem probléma -, ami mellett ha a gyermek esetleg nem fogyaszt rendszeresen joghurtot, kefirt, sajtot, illetve egyéb feldolgozott tejtartalmú élelmiszert, akkor fennáll a veszélye annak, hogy nem elégséges a kalciumbevitele. Ilyenkor szükség lehet étrend kiegészítő alkalmazására. Ugyanez a helyzet a D-vitaminnal is, amely a csontozat megfelelő fejlődéséhez szintén elengedhetetlen. Ez ügyben mindig konzultáljunk a gyerekorvossal, aki előírja a megfelelő adagolást. Végül, de nem utolsósorban ott a harmadik összetevő az egészséges csontozat kifejlődéséhez, ez pedig nem más, mint a rendszeres testmozgás. A csontok erősítéséhez az úgynevezett súlyhordó gyakorlatok a legmegfelelőbbek – ilyen a futás, vagy épp a túrázás -, ezekből legalább hetente kétszer végezzen a gyermek egy-egy órányit.