Így vezess, hogy elkerülhesd a baleseteket!

Rengetegen félnek a repüléstől, ám sokkal kevesebben rettegnek autóba szállni, holott a statisztika azt mutatja, hogy a két közlekedési forma biztonság szempontjából ég és föld. Aki azonban rendszeresen vezet, az jól tudja, hogy szinte minden hétre jut egy olyan szituáció az utakon, ami életveszélyes.

Néha a saját hibánkból, ám leggyakrabban mások figyelmetlenségéből fakadóan alakulnak ki ezek a helyzetek, és bizony nagyon, de nagyon résen kell lenni ahhoz, hogy mindegyiket ki tudjuk védeni. Az igazán jó oktatók már az első gyakorlati órán megtanítják a legfontosabbat a tanulóvezetőknek. Az első számú szabály ugyanis ha autóba ülünk, hogy mindig, mindenkit kezeljünk potenciális veszélyforrásként az úton, ennélfogva aztán soha, egyetlen pillanatra sem engedhetjük meg azt a luxust, hogy lankadjon a figyelmünk. Ez ugyanis óhatatlanul is bekövetkezik, ha olyan útszakaszon megyünk, amelyet már kismilliószor végigjártunk, és ugyancsak ez a jelenség vezet oda, hogy az autópályán történő vezetés az egyik legveszélyesebb mind közül.

Ott a relatíve kényelem miatt kalandozhatnak el a gondolataink, hisz se kanyar, se egyéb, hirtelenebb beavatkozást igénylő szakasz nem jellemző, így aztán beállunk egy kényelmes tempóra, és az autó gyakorlatilag elvezeti saját magát. Ám ha valami miatt mégis gyorsan kellene reagálnunk, akkor az sokkal nehezebben megy, így aztán ha pályázunk, akkor mindig fokozott figyelemmel tegyük azt. A közúti közlekedésben pedig a legfontosabb, hogy mindig egy lépéssel előre gondolkodjunk. Figyeljünk a körülöttünk autózókra, és tanuljunk meg olvasni a jelekből. A rutin aránylag hamar elsajátítható, ám addig is legyünk óvatosak – de soha ne tartsuk fel a forgalmat, hisz az szintúgy balesetveszélyes -. Ha úgy érezzük, hogy idegesek, vagy fáradtak vagyunk, akkor álljunk meg, tartsunk egy kis pihenőt, mert felfokozott idegállapotban sokkal könnyebben vétünk hibákat, és ezek akár komoly következménnyel is járhatnak a volán mögött.