Influenza-harcos: a nanorészecske-alapú vakcina hatékony a preklinikai vizsgálatokban

A preklinikai vizsgálatokban hatékonynak bizonyult egy kísérleti influenza elleni vakcina, amely apró, gömb alakú tasakokból áll, amelyek a szervezetben fertőzés elleni fehérjéket hordoznak. A Proceedings of the National Academy of Sciences által közzétett tanulmányban ismertetett vakcina potenciálisan: Javítja a szezonális influenza elleni vakcinák hatékonyságát.

Kevesebb időbe telik nagy mennyiségek előállítása, mert a legtöbb szezonális influenza elleni oltással ellentétben ez nem keletkezik embrionált csirke tojásokban.  Kisebb adagokat használunk, ezáltal növelve az oltóanyag-készleteket, amelyek kritikusak lehetnek az influenza kiszámíthatatlan jellege miatt. „Az eredmények nagyon biztatóak” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Jonathan Lovell, a Buffaloi Egyetem orvosbiológiai mérnöki docense. „Az influenza elleni vakcinák általában inaktivált mikrobákat tartalmaznak, amelyek influenzát okoznak, vagy a betegség legyengült formáin alapulnak. Az általunk fejlesztett vakcina egy rekombináns fehérje nanorészecske vakcina, amely erős immunválaszt stimulál” – mondja Lovell.

A vakcina sikerének kulcsa egy liposzóma, mondja Lovell, amelyeket kobalt-porfirin-foszfolipid vagy CoPoP néven hoztak létre. Ezek az apró, gömb alakú tasakok, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy nanorészecskéknek tekinthetők, alkotják az úgynevezett gyógyszerészeti nyelvet, mint az oltóanyag platform gerincét, amely bármilyen oltástechnikajelent, amelyet több vakcina kifejlesztésére használnak. Noha nem része ennek a tanulmánynak, a platformot Dél-Koreában klinikai vizsgálatok során használják COVID-19 vakcina jelöltként. Ez partnerséget hozott létre az UB spinoff céggel, a LOP által alapított POP Biotechnologies és a dél-koreai biotechnológiai vállalattal, és az EuBiologics-szel.