Jack Russell-terrier

A Maszk című filmet már szinte mindenki látta, és kinek ne fordult volna meg a fejében, hogy egy olyan aranyos és okos ebet fogadjon örökbe, mint a filmben látható Milo.

Erről a remek kutyafajról azt kell tudni, hogy Angliából származik, a drótszőrű foxterrier és egyéb angol terrierek kereszteződéséből tenyésztette ki egy angol plébános, Jack Russell, ezért is viseli a mai napig a Jack Russell-terrier fajnevet. Eredetileg tenyésztésével azt a feladatot szánták neki, hogy a kisebb vadállatokat, rókákat, borzokat és a rágcsálókat előcsalogassa a búvóhelyükről. Ezekre a kutyákra jellemző, hogy izmos, feszes és kis testtel rendelkeznek. Lábuk rövid és izmos, hátuk egyenes, farkukat leginkább a magasban tartják, mancsuk a macskáéhoz hasonló, fejük kicsi, fülük előrehajló. Magasságuk elérheti a 37centimétert, de leginkább 22-28cm közt alakul, súlyuk pedig 5-6kg. Szőrzetüknek sima és szálkás változata is ismert, viszont mindkét típus erős, merev szálú, sűrű és egyenes. Szőrük soha nem göndörödik, vagy gyapjasodik, könnyen ápolható, csak a vedlési időszakban igényli jobban a napi gondozást. Színeiben leginkább fehérek, fejénél és farkánál fekete, barna vagy citromsárga folt van.

A Jack Russell-terriernek a mozgásigénye elég nagy, szinte mindig muszáj valamit csinálnia. Egy igazi energiabombát fogad örökbe, aki ez a fajta kutya mellett dönt. Nem ismeri a félelmet, viszont a kíváncsiságot annál inkább. Akaratos, viselkedése sokszor domináns, főleg a kan egyedeknél. Intelligenciája magas, gyorsan és sok minden megtanítható vele. Imádja az ásást, a játszást, főleg a labdázást, vigyáznunk kell vele, hisz a szökésre is hajlamos. Kedveli a társaságot, igazi családkutya, szereti a gyerekeket. Amennyiben nevelését még időben elkezdjük, a későbbiekben nem lesz gondunk vele, ha társat szeretnénk mellé, illetve a macskákat is jól eltűri, főleg ha ezek társaságához már kiskorában hozzászoktassuk. Mint házőrző nem épp alkalmas, kicsit bizalmatlan az idegenek felé, viszont egyáltalán nem őrző-védő típus.