Japán írisz növény profil

Az Iridaceae család tagja, a japán írisz mind a gyakran termesztett íriszekkel, például a szakállas íriszekkel (Iris germanica), mind az olyan vad írisz növényekkel áll kapcsolatban, mint az Iris versicolor, amely Észak-Amerikában őshonos.

A japán írisz számos színben kapható. A virágok laposok és 3-6 hüvelyk átmérőjűek, ami lenyűgöző megjelenítést biztosít. Mivel a tavaszi és a nyári hónapokban szeret a víz körül növekedni, nagyon szépen nő a táj bizonyos problémás területein, ahol más növények csúnyán tönkre mennének. A japán írisz növekvő igényei miatt kissé nyűgös. Pontosan meg kell adnia a megfelelő napsütést, talajt és térközöket a számára. Nem olyan könnyű növeszteni, mint sok más típusú íriszt. Ez az évelő a legjobban teljes napsütésben működik, hacsak nem olyan területen termesztik, ahol nagyon forró nyarak vannak.

Ez utóbbi esetben profitál egy kis délutáni árnyékból. A japán írisz porhanyós, agyagos talajt szeret. Győződjön meg arról, hogy a japán írisz megfelelő öntözéssel van ellátva; a szükséges öntözés az évszak függvényében változik. Ez a növény több vizet igényel, mint sok tájnövény a vegetációs időszakban. Ez különösen igaz tavasszal, abban az évszakban, amikor a növény a legaktívabban növekszik. De még nyáron is tartsa egyenletesen nedvesen a talajt; soha ne hagyja teljesen kiszáradni a nyár folyamán. Probléma, hogy az év hátralévő részében (ősszel és télen) szenvedhet a felesleges vízmennyiségtől. Tehát gondos egyensúlyt kell kialakítania. Ez a növény olyan területen is növekszik, amelyet korábban szerves anyagokkal módosítottak. Évente helyezzen komposztot a körülötte lévő talajba. Tavasszal és nyáron a nedves talaj iránti toleranciája miatt a japán írisz ideális jelölt az uszodák, tavak és patakok körüli használatra.