Kell-e vizet adni a csecsemőknek?

A kismamák egyik újra és újra felmerülő kérdése a csecsemő vízfogyasztását illetően, hogy szükséges-e vagy elég az anyatej. Ezt a fontos témát az alábbiakban bővebben kifejtjük, remélve, hogy segítséget nyújtunk számos kismamának!

Víz adása csecsemőknek komoly kérdés, amely foglalkoztatja az újdonsült édesanyákat. A kérdésben a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet úgy nyilatkozott, hogy az első hat hónapban kizárólag anyatejjel történő táplálás javasolt a csecsemők esetében. Magyarországon általában négy-hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálják az édesanyák a csecsemőket, majd ettől kezdve lassanként ismertetik meg a babát az új ízekkel és az anyatejes táplálás kiegészül húsokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel. Az anyatej kapcsán azt érdemes tudni, hogy teljes mértékben megfelelő víztartalma, emiatt anyatejes táplálás esetén nincs szükség a csecsemő egyéb itallal való itatására, hiszen a baba nem szomjazik. Az anyatej tehát kiváló ital és étel egyben amely tökéletesen képes fedezni a baba szükségletét. Kivételes esetek azonban vannak, például, a nyári hőségben, amikor a baba erősen izzad, akkor a tiszta víz fogyasztás segíthet a folyadékmennyiség pótlásában.

Abban az esetben, ha a csecsemő lázas vagy hányásos-hasmenéses betegséggel küzd, akkor szintén hasznos lehet a víz adása, esetleg gyógyszertárban kapható speciális vizes oldat alkalmazása az orvos javaslatára. Hat hónapos kort követően a hozzátáplálással a szilárdabb jellegű ételek fogyasztását követően megjelenhet a szomjúság érzet, így érdemes tiszta vízzel kínálni a gyereket. A pár éves gyermekek esetében fontos arra ügyelni, hogy emlékeztetve legyenek a folyadék fogyasztásra, mivel a játék hevében erről könnyen megfeledkeznek. Fontos, hogy a gyerek tiszta vizet kapjon, ne pedig cukros üdítőt!