Kertünk hasznos kincse

A népi gyógyászatban az egyik legrégebben használt növény a kőirózsa. A kőrózsa latin neve sempervivum, vagyis örökké élő. Ez a megnevezés teljes mértékben jellemezi a növény szívósságát és túlélőképességét.

A növény nagyon hasznosak a gyógyászatban. Magyarországon a Villányi hegységben található meg a természetes lelőhelye. Számos fajtája létezik, a levelek színének árnyalata típusonként eltérő. A kövirózsa leveleiben nagy mennyiségben megtalálható szénhidrát, citromsav, almasav, malonsav és még különféle aminosavak. A kövirózsában megtalálható szabad aminosavak közül megtalálható benne a aszparaginsav és a fenolkarbonsav is. Jelentős mennyiségben tartalmaz még C vitamint. Ez a kis igénytelen növény számos gyógyhatással rendelkezik. Jelentős a baktérium és vírusölő hatása. Kifejezetten jó rovar és csaláncsípésre, övsömörre, vágott sebek és égési sérülésekre, szájüregi fertőzésekre és futószemölcsök leszárítására is.

Talán legismertebb jótékony hatása a kövirózsának a középfülgyulladással járó fülfájás csillapítása, melyet a fülbe csepegtetett leve rövid időn belül enyhíti a fájdalmat. Amennyiben a testünkön található májfolt, akkor egy egyszerű gyógyszertári krémbe csepegtessünk a levéből és azzal kenegessük a problémás területet. A kövirózsa leve olíva olajjal vagy aloe verával összekeverve, tökéletes lehet napégés ellen. A félbevágott levelét alkalmazhatjuk tyúkszem eltávolítására és bárányhimlő gyorsabb leszárítására is alkalmazható.  A leforrázott levél teaként, torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására is használható. A IX. században Nagy Károly utasítására miden háztetőre kövirózsát kellett ültetni, hogy megvédje az ott lakókat. Mára már ez a szokás nem él, ám nem árt tudnunk, hogy mennyire sok jótékony hatással rendelkezik ez a kis növény, és talán újra divatba jön, és egyre több háztartásban lesz megtalálható.