Kinek érdemes építkeznie?

Az álomotthon megtalálása az egyik legnehezebb feladat, amivel az ember élete során szembesül. Hiszen mindenki fejében él egy elképzelés, hogy pontosan milyen lakást, vagy házat szeretne, az hol helyezkedne el, milyen lenne az elrendezése, a berendezése és ehhez a képhez azért sokan erősen ragaszkodnak.

Aztán amikor elérkezik az idő és elkezdjük keresni az ingatlant, amit majd megvennénk, akkor döbbenünk rá, hogy az, amit megálmodtunk, szinte biztos, hogy nem létezik. Vagy a hely nem passzol, vagy ha jó környéken is van, akkor teljesen más a szerkezete, mint ami számunkra megfelelő, ha pedig valami isteni csoda folytán minden passzolna, akkor épp eladták, mire odaérünk megnézni. Pár hónapnyi lélekölő keresgélés után aztán sokakban felmerül az ötlet, hogy mi lenne, ha ahelyett, hogy valami használtat venne, inkább megépítené az álom otthonát, mert hát az akkor az utolsó szögig olyan lesz, amilyet szeretne. Sajnos azt rögtön az elején érdemes tisztázni magunkban, hogy azok az idők már rég elmúltak, amikor a barátok, illetve a család segítségével meg lehetett oldani egy-egy ház felhúzását, mert ez a kilencvenes években még működőképes szisztéma volt ugyan, de ma már kivitelezhetetlen.

Ennek okán pedig mielőtt az első tollvonást megejtenénk, mindenképpen üljünk le és vegyük sorra azokat a költségeket és buktatókat, amelyekbe beletörhet a bicskánk, mert azt fontos tudatosítani magunkban, hogy a nulláról felépíteni egy házat messze nem a legegyszerűbb dolog, amellett, hogy roppant drága is. Meg kell venni a telket, illetéket fizetni, körmű csatlakozásokat rendezni, rengeteg engedélyeztetés és végül a két legnagyobb tétel, a tervezés és a kivitelezés. Mindenképpen végezzünk számításokat és nyugodtan kalkuláljunk túl, azaz arra a végeredményre, ami elsőre kijött, még húsz-huszonöt százalékot tegyünk rá. Az anyagiak azonban csak egy tényező. Számoljunk az idővel is, hisz bármilyen kivitelezőt is választunk – vagy találunk -, nekünk azért ott kell lenni, ha nem is egyfolytában, de napi szinten. Egy ház felépítése az alapoktól a kulcs kész állapotig pedig akár 2 év is lehet. Ha ezeket be tudjuk vállalni és az anyagi része sem jelent gondot, akkor viszont érdemes belevágni, mert így az otthonunk tényleg pontosan olyan lesz, amilyennek megálmodjuk.