Kis meténg növényprofilja és nevelése

A szívós, kevés karbantartást igénylő és kártevőmentes kis meténg szép széles levelű lombozattal és virágokkal rendelkezik. Hasznos talajtakarás biztosítására is, és kúszási szokásáról ismert. A kis meténgek leggyakrabban tavasszal növesztenek ki kék virágot, de a színe lehet levendula, lila vagy fehér is.

Időnként nyáron is virágozhatnak, bár a nyári virágzás közel sem lesz olyan csodálatos, mint a tavaszi. Közepes növekedési ütemű, és jellemzően kora tavasszal ültetik; a szívós növény azonban elviseli az őszi ültetést. A gyöngyvirág mérgező a háziállatokra. A meténgek rövidek maradnak, szétterülnek a földön. Általában csak 3-6 hüvelyknyire állnak a talajtól, de a lefutó száruk elérheti a 18 hüvelyket. Ezeknek a növényeknek a szárai az ízületeikben gyökereznek, miközben a talajon kúsznak, és gyorsan elterjednek, majd szép virágzó talajtakaróvá válnak, amely képes kitölteni egy nagy területet és visszatartani a gyomokat. A kis meténget gyakran nagy fák alá ültetik, ahol a legtöbb pázsit nem fejlődik jól, mert nem kap elég napsütést. Az árnyékoló meténg általában jobban teljesít ezeken a helyeken, mint a fű, ezért ne is foglalkozzon azzal, hogy ott gyepet neveljen.

Továbbá, mivel az ilyen területeken a fák gyökerei versenyeznek a nedvességért, sok növény nem fog ott jól fejlődni a vízhiány miatt. A szárazságtűrő talajtakarók, például a kis meténg nagyobb eséllyel élnek túl, mint a szomjasabb növények. Gyökerező- és terjedési képességük miatt segíthetnek a talajt helyén tartani. Ez fontos lehet egy domb oldalán, ahol a talajerózió problémát jelenthet. A meténg részleges napsütésben, részleges árnyékban és teljes árnyékban nő. Elviseli a mély árnyékot, de közvetlen napfényben megéghet. A legjobb eredmény érdekében ültesse részleges árnyékba. Száraz árnyékos területek talajtakarására is jó választás.