Könnyű válogatni a szellemi munkalehetőségek közül

Az elmúlt évtizedekben alaposan átalakult a világunk és ez a munkaerőpiacon is erőteljesen észrevehető. Az ezredforduló előtt még egyáltalán nem volt egyszerű dolgunk, ha fehérgalléros munkakört pályáztunk meg, hiszen ezekből volt arányaiban a jóval kevesebb.

Ma már ez a trend jócskán megfordulni látszik és a szellemi munkalehetőségek egyre nagyobb számban érhetők el. Ennek köszönhetően az, aki valamilyen irodai állást szeretne, soha nem volt ilyen könnyű helyzetben. De honnan is tudhatjuk, hogy pontosan melyik munkakör a leginkább megfelelő számunkra? Nos, erre a válasz meglepően egyszerű. Az, hogy milyen tevékenységi kör az ideális, leginkább a habitusunk függvénye. Elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy mennyire bírjuk a monotonitást, ez ugyanis alapjában határozza meg, hogy mennyire fogjuk magunkat jól érezni az adott munkakörben. Tévedés lenne ugyanakkor azt gondolni, hogy a fizikai munkák feltétlenül egyhangúak, ahogy ennek a fordítottja sem mindig igaz, hiszen megeshet, hogy egy irodában is minden nap ugyanaz lesz a feladatunk.

A szellemei munkalehetőségek ezzel együtt leginkább azok számára csábítók, akik a mindennapjaikban is keresik a kihívásokat. A változatosság mellett a folyamatos tanulás is része ezeknek a szakmáknak, de ez sok esetben nagy odaadást igényel a munkavállaló részéről. Ezért aztán kiemelten fontos, hogy az állásinterjú alatt mi is a lehető legtöbb információra szert tegyünk. Nyilvánvalóan a hangsúly ilyenkor a bérre és az egyéb juttatásokra helyeződik, ám az elvárások, a pontos munkaköri leírás és a körülmények döntően befolyásolják az elégedettségünket. Ha ez utóbbiak nincsenek rendben, akkor a fizetés ezt nem tudja kompenzálni. Hihetetlenül lényeges az is, hogy a távlati elképzelések – gondoljunk itt például a továbbképzésekre, előrelépési lehetőségekre – egyezzenek, hisz anélkül nincs hosszú távú sikeres együttműködés.