Konzuli szolgálat részletes információi

A konzulátusok a hazájuk diplomáciai képviseletének alárendelt tisztségei (általában egy nagykövetség a fogadó ország fővárosában). A diplomáciai képviseleteket a nemzetközi jog a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján, míg a főkonzulátusokat és konzulátusokat a nemzetközi jog a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján hozza létre.

Konzuli szolgálat és annak minden részlete várja az axa-assistance.hu weboldalon, ezért megéri ide látogatni hasznos infókért. A konzulok egy ország fővárosában és az ország más városaiban vannak kiküldve, különösen a gazdasági tevékenység központjaiban és azokban a városokban, ahol a konzul szülőföldjének állampolgárai nagy számban laknak (emigránsok). Például az Egyesült Államokban a legtöbb országnak van főkonzulátusa New York Cityben (az Egyesült Nemzetek Szervezetének otthona), és vannak főkonzulátusai több nagyvárosban, például Atlantában, Bostonban, Dallasban, Houstonban stb. Sok országnak több konzuli irodája van olyan országokban, mint Németország, Oroszország, Kanada, Brazília és Ausztrália.

Formálisan a konzuli karrier a szigorú értelemben vett diplomatáktól eltérő hierarchiát képez. Gyakori azonban, hogy az egyének áthelyezése egyik hierarchiából a másikba történik, és a konzuli tisztviselők olyan fővárosban szolgálnak, amely szigorúan konzuli feladatokat lát el a diplomáciai poszt konzuli részlegén belül; például egy nagykövetségen belül. A Nemzetközösség országai között diplomáciai és konzuli tevékenységeket egyaránt végezhet a főváros főbizottsága, bár a nagyobb Nemzetközösségi nemzeteknek általában vannak konzulátusai és főkonzulátusai a nagyobb városokban. Például a kanadai Toronto, az ausztrál Sydney és az új-zélandi Auckland nagyobb gazdasági jelentőséggel bír, mint nemzeti fővárosuk, ezért ott konzulátusokra van szükség. Bővebb leírásért keresse fel az axa-assistance.hu-t.