Közlekedési szabályok, amelyeket meg kell tanítani a gyerekeknek

Minden családban eljön az az időszak, amikor a gyermeket már magában kell elengedni az iskolába, hiszen a szülei nem követhetik örökké a lépéseit. Lényegesen fontos, hogy a közlekedési szabályokat már egészen korán próbálja megtanítani a gyermeknek.

Nem lehet elégszer elmondani a gyerekeknek, hogy mielőtt átkelne az úttesten figyelmesen nézzen körül. Magyarázza el gyerekének, hogy biciklizés, labdázás alkalmával mindig legyen körültekintő, hiszen bármikor baleset történhet. Természetesen meg kell tanítani a gyerekeknek azt is, hogy a gyalogátkelő helyen kizárólag akkor keljen át, ha az autó teljesen megáll. Figyelmeztesse a kicsinyét, hogy az átkelés során könnyen eleshet, megbotolhat, ezért kell megvárni amíg a járművek teljesen megállnak. Nagyon fontos, hogy a gyerekkel tudassa, hogy a villogó zöld lámpánál már nem szabad átkelni az úttesten, és, ha menet közben észleli a villogást, akkor szaporábban kell lépkedni. A gyerekeket komolyságra kell inteni a buszra, villamosra, metróra várakozva, hiszen meg kell értsék, hogy a tömegközlekedési eszközök megállói nem azonosak a játszótérrel.

Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy a tömegközlekedési eszközökön minden esetben kapaszkodni kell, hiszen erőteljes fékezés esetén sérüléseket szerezhetnek. Figyelmeztesse a gyereket, hogy ne vegyen példát azokról az emberekről, akik nem megfelelően viselkednek az utcán, autóbuszon, villamoson, metrón. Jó, ha a gyermek tudja, hogy az indulni készülő tömegközlekedési járművekre már nem szabad felszállni, mivel az ajtók könnyen és egyszerűen oda zárhatják, és emiatt komoly sérüléseket szerezhet. A legfontosabb, hogy minden alkalommal jó példát mutasson a gyerekének.