Kulináris élvezet vagy halálos méreg? Mérgező ételek

Léteznek olyan életek, amelyeket elfogyasztva orosz rulettet játszunk a saját életünkkel, ha extrább, kicsit más ételre vágyunk. Az ilyen ételt megrendelve az étteremben életünk a szakács kezében van, bizonyos ételek rosszul elkészítve súlyos, halálos mérgezést okozhatnak.

Az egyik ilyen étel a fugu, azaz a japán gömbhal, aminek mérge 1200-szor halálosabb, mint a cián. Egy kis hal akár harminc embert is képes lenne megmérgezni. Ha mindenképpen meg akarjuk kóstolni, nem szabad otthon kísérletezni. A májában, a petezsákjában lassan ölő idegméreg van, tetrodoxin és neurotoxin, ami ellen nincs ellenszer.Lassan bénítja meg az egész testet, leállítja a légzést, és a vendég belehal a vacsorába. Csak speciálisan képzett séfek készíthetik el az állat uszonyából vagy halhúsából készített ételt.  Az erre specializálódott szakácsok évekig tanulják az elkészítését, hagyományosan az övüké az első falat. A gömbhalból készített étel ára is borsos: egy adag 50 000 forint körül mozog.

A karibi országokban népszerű Jamaika nemzeti eledele az ackee gyümölcs. rendkívül kedvelt és népszerű csemege, tőkehallal készítik.  Rosszkor szüretelve vagy rosszul elkészítve gyomormérgezést, kómát, vagy akár halált is okozhat kíváncsiságunk. Az éretlenül leszedett gyümölcs húsában és magjában egy hypoglycin nevű méreg van. A gyümölcs magja éretten is mérgező! A kellően érett gyümölcs sárga színű húsát előszeretettel fogyasztják az emberek, ami tengeri hallal párosítva igazi kulináris élvezetet jelent. Délkelet-Ázsiában, indonéziában és Malajziában találkozhatunk a focilabda méretű, de súlyosan mérgező kepayang gyümölccsel, ami hidrogén-cianidot tartalmaz. Magját fogyasztják, alaposan átfőzve, vagy a földben erjesztve vonják ki a méreganyagot a gyümölcsből. Őrölve vagy egészben a helyi konyha fontos hozzávalója.