Legfontosabb illemszabályok férfi és nő között

Az illemszabályok ismerete és betartása nemcsak ezért fontos, mert így illik, hanem azért is, mert rossz benyomást kelthet egy randevún, vagy találkozón, ha a férfi nem tudja, hogyan viselkedjen, vagy a nő vár el olyan dolgokat kísérőjétől, amiket nem is kellene megtennie. Az etikett ismerete nemcsak randevún, hanem munkahelyen és a hétköznapi viselkedésben is hasznunkra lehet.

Férfi és nő között a tegeződést csak a nő javasolhatja, még eltérő rangkülönbség sem engedi meg, hogy a férfi kezdeményezzen. Az etikett szerint a férfi köszön előre a nőnek, de ez nem szigorúan vett szabály, köszönhet az is először, aki először megpillantja a másikat. Kezet is mindig a nő nyújt először, ha nincs rangbeli különbség, az üdvözlő kéznyújtást kötelező elfogadni, mert ha nem teszi, az óriási illetlenségnek számít. Ajtóhoz érve, ha az befelé nyílik, akkor a férfi előremegy és kinyitja, majd megtartja a nőnek, ha az ajtó kifelé nyílik, akkor kinyitja és előre engedi a hölgyet. igaz, hogy ma már csak elvétve találkozunk vele, de ha a férfi kezet csókol a nőnek, olyankor a férfi megfogja a nő kezét kézfogással, majd kicsit elfordítva ráhajol, de nem érinti meg a szájával és nem is néz fel.

A lift veszélyes helynek számít, ezért elvileg a férfi engedné előre a hölgyet, de gyakran történik meg, hogy előre engedik a nőt. A gomb megnyomása viszont egyértelműen a férfi feladata. A lépcsőn lefelé haladva le lehet esni, tehát a férfi megy elől, felfelé viszont a férfi követi a nőt. Séta közben a férfi mindig azon az oldalon halad, ahonnan veszély fenyegetheti a nőt: a járdán az úttest felé, a nyitott folyosón a korlát felé. Bár nem kötelező, de randin illik a férfinak felajánlani a fizetést, a nőnek viszont illik felajánlani, hogy a saját fogyasztását kifizeti. Moziba vagy színházba érkezve, ha már tömött sorok vannak, akkor a férfi megy előre, és illedelmesen jelzi az ott ülőknek, hogy engedjék át őket.