Leveles tészta és a krémes

Leveles tésztából számos finomabbnál-finomabb tésztaételeket készíthetünk, használhatjuk süteményekhez, vagy akár sós és édes hétköznapi sültésztákhoz is. A leveles tészta egy hajtogatott tészta. Készítésénél, minden réteg közé vajat tesznek. Ezt a folyamatot többször megismétlik.

Sütés közben a magas hőmérséklet hatására a vajban található víz elkezd párologni, így a rétegek elválnak egymástól, és ettől válik levelessé, vagyis rétegessé. A leveles tésztát legtöbbször készen, fagyasztva megvesszük a boltokból, ami a legkényelmesebb megoldás. Ebből sosem árt, ha van otthon egy csomaggal, és egy gyors ebéd, vagy vacsora elkészítéséhez, csak elő kell kapnunk a fagyasztóból. 25perc engesztelés után, kedvünk szerint tehetünk bele édes- vagy sós tölteléket. Rövid sütési idő után, már tehetjük is a család elé. Tölteléknek választhatunk lekvárt, zöldségeket, gyümölcsöket, hús- és tejtermékeket, tehát mindent, ami íz világunknak megfelel. Persze az ügyesebbek és a több idővel rendelkezők, dönthetnek úgy is, hogy otthon készítik el.

Nemcsak az otthonokban, de a pékségekben és cukrászdákban is igen kedvelt tésztafajta a leveles tészta. Külön említhető, a desszertként felhasználása, főleg a krémesnél. A krémest szinte mindenki szereti, korosztálytól független, számos típusa ismert, melyből mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Ennek eredete bár ismeretlen, viszont mára már egész Európában megtalálható. Sokáig csak az olaszok és a franciák körében volt ismert, a millefoglie vagy millefeuille néven, mely „ezernyi lapot” jelent. A krémes krémje legtöbbször sárgakrémből készül. Ennek alapja tej, tojássárgája, cukor és vaníliarúd, amit kukoricakeményítővel, vagy liszttel kötnek meg. A maradék felvert tojásfehérjével lazítják. Tovább is lehet alakítani, de így önmagában is a legfinomabb töltelékként szolgál, főleg a leveles tészta kombinációjával.