Lobektómia, a korai tüdőrák leghatékonyabb kezelése

A terepen végzett tanulmányok szerint a korai stádiumú tüdőrákkal diagnosztizált betegek, akiknél a rák kezelésére lobektómiát végeztek, hosszabb életet éltek meg, mint azok, akiknél nem végeztek ilyen műtétet.

A pulmonalis lobectomia olyan sebészeti beavatkozás, amelyen keresztül a tüdő lebenyét eltávolítják. Azok a betegek, akiknél korai stádiumban diagnosztizálták a tüdőrákot, és tüdőlobektómiához fordultak, hosszabb élettartammal rendelkeznek, ellentétben azokkal, akik újabb, sugárkezeléssel kombinált műtéten esnek át. A pulmonalis lobectomia olyan műtét, amelyet az orvosok gyakran javasolnak tüdőrák kezelésére. A tüdő 5 lebenynek nevezett szakaszból áll – három van a jobb tüdőben és kettő a bal tüdőben. A lobektómia olyan sebészeti beavatkozás, amelyen keresztül az egyik lebenyt eltávolítják. A műtét után a tüdő ugyanolyan jól működik, ha nem jobban, mint a rák által érintett lebeny eltávolítása előtt. Amikor a tüdőrák a korai stádiumban van, és a daganat nem terjedt át egynél több lebenyre, az érintett lebenyt műtéti úton eltávolítják. Sajnos azonban, ha ezek a beteg sejtek már átterjedtek a test más területeire, vagyis ha a betegség áttétet adott, a tüdőlobektómia már nem segít.

A lobektómiát leggyakrabban nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) esetén végzik, ahol a daganat csak egy lebenyt érint. Ez az eljárás kevésbé invazív, és több tüdőfunkciót őriz meg, mint a pneumonectomia, amely műtét az egész tüdő eltávolítását jelenti. Ehelyett valamivel kiterjedtebb, mint egy ékreszekció, egy olyan műtét, amely eltávolítja a daganatot és kis mennyiségű környező szövetet. A tüdő egy lebenyét a mellkas oldalán lévő hosszú bemetszéssel távolítják el (thoracotomia). Ez magában foglalja a bordák széthúzását, hogy hozzáférjenek a tüdőhöz. Ezt a fajta műtétet általában akkor hajtják végre, ha az orvosnak nagyobb 2. és 3. stádiumú daganatot kell eltávolítania a tüdőből és a nyirokcsomókból.