Mennyire érdemes tiltani a kütyühasználatot a gyerekeknél?

Szülőként az egyik legnehezebb dolog eldönteni, hogy vajon mivel teszünk igazán jót gyermekeink számára. Eleinte nem is gondolnánk, ám ezernyi apró olyan kérdés merül fel a mindennapokban, amire nem is igazán létezik egyetemes jó válasz és bizony igencsak embert próbáló feladat minden esetben a jó utat választani.

A legnagyobb dilemmát talán a különböző elektronika kütyük használata okozza. Ma már vitán felül áll, hogy a mindennapi életünk része a telefon, a táblagép, no és persze a számítógép is, így aztán a kicsik ezt látják és ebben nőnek fel. Számukra teljesen természetes, hogy a felnőtteket utánozva ők is szeretnék használni ezeket, szülőként pedig sokszor hálásak vagyunk a lopott időért, amit a mesenézés, vagy a játék okoz. Ám mindeközben mindenhonnan azt hallani, hogy ezzel nagyon sokat árthatunk, mert a képernyőn keresztül nem azok az ingerek érik a gyerkőcöt, nem dolgozik kellőképp a fantáziája és ez a későbbiekben komoly problémákat okozhat.

Az igazság valahol félúton van. Sajnos a képernyőn megtekintett tartalom – főképp, ha az közvetlenül kézben tartott eszközön történik, azaz nem televízión, vagy kivetítőn -, sokszor tényleg szinte transzba ejti a kicsiket. Ugyanakkor a közös mesenézés – magyar nyelven -, némi magyarázattal és közös élménybeszámolóval már korántsem olyan problémás, persze a mértékre ilyenkor is nagyon figyelni kell. Emellett pedig nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, amit egyre több szakember hangoztat. Eszerint figyelembe kell vennünk, hogy egy digitális korban élünk és a teljes tiltás nemhogy nem vezet eredményre, de árthatunk is vele. A gyerekek így ugyanis nem tanulják meg kezelni ezeket a kütyüket, míg a többiek ellenben igen. Tetszik, vagy sem, úgyis elkerülhetetlen, hogy legyen telefonjuk, táblagépük és hogy internetezzenek. Ez ugyanis a világ része, méghozzá ma már egy igen szerves része.