Mérgező anyák

A feltétel nélküli anyai szeretet mélyről jövő, őszinte, hegyeket hord el, ha kell. Csodálatos és biztonságot adó. Sajnos nem minden gyermek sütkérezhet az anyai szeretetben, vannak anyák, akik nem tudják kimutatni az érzelmeiket, vagy ami rosszabb, nem tudják értékelni saját vérüket. A felnőttek többnyire azt a mintát követik, amit otthonról hozva szüleiktől vettek át.

A mérgező szülő mellett felnövő gyermek felnőttként is szenved egy-egy bevésődött mondattól, eszükbe villan a tiltó, becsmérlő szó, vagy kritikus vélemény. A toxikus szülő meghatározza az önbizalom, az önértékelés és az énkép fejlődését. Állandó kritizálásban, bántalmazásban (akár testi akár lelki) és utálatban tartják legnagyobb kincsüket. A mérgező szülők hazudnak, manipulálnak, lenéznek, megszégyenítenek és sosem lehet elég jó a gyermekük. minden olyan viselkedésforma, ami érzelmi károsodást okoz, vagy roncsolja az önértékelést, önbizalmat, az mérgezőnek számít. Az így felnővő gyermek aztán felnőttként kényszeresen meg akar felelni másoknak – szeretné pótolni a gyermekként meg nem kapott elismerést.

Felnőttként a toxikus szülők gyermeke nehezen bízik meg másokban, szorosabb kapcsolatot is csak nehezen tud kialakítani. Mivel otthon állandó kritizálásban volt csak része, azért gyakran túlvállalja magát, sosem mond nemet egy plusz feladatra. Gyakran előfordul, hogy megragad az életben, nem tud tovább fejlődni, hiába vannak meg a képességei a feljebb jutáshoz. A család olyan kötelék, amit nem szabad eldobni. A legideálisabb az lenne, ha a gyermek hátra tudná hagyni a gyerekkorból cipelt önbizalomhiányt, szeretetlenséget, túl tudna lépni a múlt keservein. A korábban mérgező, bántó szülőre próbáljunk meg úgy tekinteni, mint akinek felnőttkorunkban adunk még egy esélyt arra, hogy helyrehozza a korábban elkövetett hibáit.