Mi a doxxing?

Mivel online életet élünk, rengeteg információt tárunk fel magunkról. Kedvenc webhelyei és közösségi médiahálózatai személyes adatokkal, fényképekkel és földrajzi címkékkel vannak feltöltve, amelyek megmutatják a világnak, hogy kik vagyunk és hol vagyunk.

A lábnyomai az egész interneten megtalálhatók. Ha valaki nem szereti önt, és alig várja, hogy összegyűjtögesse önről a zsemlemorzsákat, akkor a doxxing áldozata lehet. Személyes azonosításra alkalmas információk keresését, gyűjtését és nyilvános megosztását doxxingnak nevezzük. A „doxxing” szó a „dropping dox” kifejezésből származik – egy olyan módszer, amelyet a régi iskolák hackerei bosszúálló taktikaként alkalmaztak, amikor az IRC népszerű volt. Ennek célja az volt, hogy eltöröljék az anonimitást, megfélemlítsék vagy zaklassák őket, vagy akár felhívják a bűnüldöző szervek figyelmét. A hackerek számára, akik anonimként akarnak maradni, a doxxing súlyos fenyegetést jelentett és továbbra is jelent.

Manapság a doxxing-ot leginkább az internetes zaklatók és az online játékosok alkalmazzák. Nem kell közszereplőnek lennie – bárki áldozattá válhat, ha az önre vonatkozó információ rendelkezésre áll. A doxxing nem tűnik károsnak, de mit tehet valaki az Ön adataival, ha az már létezik valahol az interneten? Személyes adatai, például otthoni címe, telefonszámai, e-mail címei és társadalombiztosítási számai sok platformon szétszóródhatnak. De mi van, ha valaki hálózati adatokat, pénzügyi dokumentumokat, zavaró fényképeket, aláírt petíciókat és nyilvánosan megosztott véleményeket ad hozzá a keverékhez? Ezek a kicsi információk negatív képet alkothat bárkiről. Ez nem csupán a magánéletének megsértése. Ez a következőket is okozhatja: árthatja személyes vagy szakmai hírnevét, valamint személyazonosság-lopáshoz is vezethet.