Mi a japán famegmunkálás titka?

Bárki, aki értékeli a finom kézművességet és a precizitást, rácsodálkozhat a hagyományos japán famegmunkálás összetettségére. Az ezekkel a megkímélt, precíz fakötésekkel megépített bútorok, szekrények és épületek belső mechanizmusai bonyolultak, de külsőleg egyszerűek és simák.

A japán famegmunkálás olyan mesterség, amelyet a barkácsolók is gyakorolhatnak néhány eszközzel. Ez egy lassú, meditatív mesterség, amely segít a famunkásnak abban, hogy szorosabbra kötődjön a természetes anyagokhoz, amelyekkel dolgozik. A japán famegmunkálás során csak fát használnak – nincs további fémrögzítő vagy ragasztó. A darabok súrlódással tapadnak; így pontos mérésre, vágásra és gyalulásra van szükség. Az illesztéseket gyakran úgy alakítják ki, hogy a két fadarab tökéletesen illeszkedjen egymáshoz. Egyes esetekben egy fából készült csapot le lehet vágni, hogy beleférjen a két fadarabban lévő lyukba vagy bevágásba. A japán famegmunkálási technikák a régi hagyományokra épülnek, amelyek az egyszerűséget, harmóniát és precizitást hangsúlyozzák. Japán hagyományos templomait, otthonait, szekrényeit és bútorait régóta egy speciális asztalosáruval, tsugittel építették. Ezt a mechanizmust a 12. században fejlesztették ki, és a következő nyolc évszázadban virágzott.

Mivel Japán régóta faanyagban gazdag ország, ésszerű volt az építkezéshez a lehető legtöbb fát használni. Csak a fém kötőelemek 19. század végén történt behozatala és elfogadása után csökkent a hagyományos japán famegmunkálási technikák népszerűsége. A japán famegmunkáláshoz használt elsődleges szerszámok kézi működtetésűek, és kis számúak. Egyikük sem működik elektromosan. A ryoba fűrész lapos, lapát alakú fűrész. Az állítható fa fogantyú lehetővé teszi a fogantyú bármilyen szögben a pengéhez történő forgatását 90 fokig.