Mi a melanóma?

Valószínűleg sokan hallottak már a melanómia nevű betegségről, aminek előfordulása hazánkban egyre inkább növekszik. A melanóma egy olyan rosszindulatú daganat, ami a bőr pigmenttermelő sejtjeiből indul ki. A már meglévő anyajegyből is kialakulhat, különösen akkor, ha az anyajegy állandó károsító ingereknek van kitéve.

Megjelenhet azonban olyan bőrfelületen is, ahol nincs anyajegy. Egy olyan betegségről van szó, amely elsősorban a középkorúakat érinti, a melanómiával diagnosztizált személyek átlagéletkora 40-50 év között van. A melanómia alkotja a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát és a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyet foglalja el. Klinikailag több formáját különböztetik meg, és ezek mind prognózisukat tekintve, mind megjelenésben eltérnek egymástól. Egy olyan betegségről van szó, amely a bőr felületén is látszik, ezért rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel időben felismerhető.

Az otthoni önvizsgálat során több mindent szem előtt kell tartani. Meg kell nézni, hogy mennyire szabálytalan az elváltozás alakja és van-e benne gömb. Jellemző rájuk, hogy színük nem homogén, hanem különböző színárnyalatok fedezhetők fel bennük. Abból az anyajegyből, ami 6 mm-nél nagyobb, nagy esély van rá, hogy melanóma alakul ki belőle. És nem utolsó sorban, meg kell figyelni, hogy növekszik-e az elváltozás mérete. A melanóma, más néven bőrrák, a nyirokcsomóba, a belső szervekbe, májba, tüdőbe, agyba, csontokba elég korán áttevődhet. Kezelése alapvetően sebészi, a kiterjedt betegségeknél kemoterápiát, immunterápiát és sugárkezelést is alkalmaznak. Nagyon fontos tehát, hogy időben felismerjük a betegséget és minél hamarabb kezeltessük. Késői felismerés esetén ugyanis a betegek fele meghal a szervi áttétben.