Mi a névnap jelentősége és milyen névnap van ma?

A katolikus országokban évszázadok óta szokás a névnapokat jobban ünnepelni, mint a születésnapokat. Ez a hagyomány Európában és Dél-Amerikában még mindig nagyon él, és tovább virágzott a vallásszabadság korlátozása idején is.

Milyen névnap van ma? Mindezt megtudhatja a kerdezdmeg.hu weboldalon, ahol nemcsak a mai névnapot találhatja meg, hanem azt is, hogy honnan erednek a névnapok és egyes országokban hogyan ünneplik ezeket. A magyaroknak nemcsak születésnapjuk van, hanem névnapjuk is. A születésnapokat általában csak a közvetlen családban ünneplik. A névnapok azonban széles körben ismertek és ünnepeltek. Minden elfogadható keresztnevet a naptár egy vagy több napjához rendelnek, vallási hagyományok, történelmi események, azonos nevű híres személy születésnapja vagy más tények alapján. Nos, Magyarországon hivatalos keresztnevek közül lehet választani, de ez valójában egy nagy lista, amely szinte az összes nevet tartalmazza, ami egy magyar családban megfelelő választás lenne. A magyar szülőknek keresztnevet kell választaniuk ebből a listából gyermekük számára, a lista pedig minden évben új, modern nevekkel bővül.

A névnapokat munkahelyeken, a barátok és természetesen a család körében ünneplik. Az emberek általában virágot, desszertet vagy apró ajándékokat adnak ajándékba. Vannak kisebb-nagyobb partik, amelyek megünneplik ezt a napot. Egy népszerű névnapon, például Erzsébet vagy Mária napon láthat embereket virágokkal az utcákon, buszokon, és valójában mindenhol. A mai nevet megtalálhatja az oldalunk tetején. További érdekes tény, hogy Magyarországon a keresztnév az utolsó, a vezetéknév pedig az első. Ez azt jelenti, hogy meg kell változtatnia az utó- és vezetéknevét a magyar szokásoknak megfelelően. Ha még ez nem lenne elég, és több információt vagy részletet tudna meg a névnapokról, nincs más dolga, mint felkeresni a kerdezdmeg.hu-t.