Mi a sötét web, és kell-e használni?

Minden társadalomnak van sötét, rejtélyes oldala, és az internet sem különbözik ettől. A Google, a Bing, és az Ebay mögött, valamint a régi, elfelejtett Myspace mögött, a jelszóval védett e-mail postafiókok és a felhőtároló meghajtók alatt eltemetve ott van egy „földalatti” internet, amelyhez csak speciális eszközökkel lehet hozzáférni.

Mi tehát a sötét web? A sötét web az internet kis része, amely olyan webhelyekből áll, amelyek elrejtik az IP-címeiket az internetről. Speciális programokat vagy technológiákat igényelnek a hozzáféréshez, amelyek gyakran elrejtik a látogatók IP-címeit a weboldalon is. Ezekhez a speciális eszközökhöz nem lehet könnyen hozzáférni. Az összes sötét webhelyet a sötét hálózaton keresztül üzemeltetik, és szinte az összes forgalom titkosítva van. A sötét web és a mély háló fogalmakat gyakran felcserélhetően és tévesen használják. A kettő közötti összetéveszthetőség az egymást átfedő definícióknak tulajdonítható. De az átfedések némelyike ​​ellenére az internet két különféle területére utalnak.

A mély web minden olyan online tartalom, amelyet a szokásos keresőmotorok, például a Bing vagy a Google nem indexelnek. Ha csak a Google-t használja mély webes tartalom keresésére, akkor nem fog eredményt kapni. A mély webes információk többsége érdektelen, és olyan adatokból áll, amelyeket egy jelszó vagy a paywall mögött rejtünk el. Egyes motorok, mint például a Dogpile, akár mély internetes keresési eredményeket is mutatnak, ám az ilyen típusú motorokat a nagyobb egységek vásárolják fel, és leálltak, vagy már nem működnek. A sötét web általában a mély web része. A sötét webhelyeket sem a szokásos keresőmotorok indexelik, mert a hozzáféréshez speciális eszközökre van szükség. A sötét web eredete egy Edinburgh-i Egyetem hallgatójának végleges projektjeként kezdődött. Az eredeti szándék egy decentralizált peer-to-peer fájlmegosztó program létrehozása volt.