Mi a TCP és az UDP? Egy egyszerű magyarázat

Az adatok gyors és teljes átadása attól függ, hogy mely hálózati protokolljait használja, UDP-t vagy TCP-t. Mindkettő ugyanazt a munkát végzi, de különböző módon. Az egyik megbízhatóbb, a másik pedig gyorsabb.

A TCP (Transmission Control Protocol) és az UDP (User Datagram Protocol) egyaránt olyan hálózati protokollok, amelyek az adatokat az interneten keresztül továbbítják a készülékről egy webszerverre. Ezen protokollok egyikét akkor használja, amikor a Skype-en barátaival cseveg, e-maileket küld, online videókat néz, vagy egyszerűen böngészi az internetet. Az UDP és a TCP egyaránt elosztja az adatokat kisebb egységekre, úgynevezett adatcsomagokra. Ezek magukban foglalják a feladó és a fogadó IP-jét, különféle konfigurációit, az Ön által ténylegesen elküldött adatokat, valamint az az adatokat, amelyek a csomag végét jelzik. Az egyetlen különbség a két protokoll között az adatcsomagok mozgatásának módja.

A TCP az interneten a leggyakrabban használt protokoll, mert megbízhatóbbnak tekintik. Az adatok küldése az alábbiak szerint történik: a TCP minden adatcsomaghoz egyedi azonosítót és sorszámot rendel. Ez lehetővé teszi a vevőnek, hogy azonosítsa, melyik csomagot fogadta, és melyik érkezik legközelebb. Miután az adatcsomagot megkapta, és a megfelelő sorrendben van, a vevő visszaigazolást küld a feladónak. A feladó új csomagot küldhet ilyenkor. Ha a csomag elvész vagy helytelen sorrendben kerül elküldésre, akkor a vevő néma marad, jelezve, hogy ugyanazt az adatcsomagot újra kell küldeni. Mivel az adatokat egymás után küldik, ez elősegíti az adatok torlódását és az áramlás ellenőrzését, és megkönnyíti a hibák észlelését és kijavítását. A két fél között sok oda-vissza kommunikáció zajlik, így hosszabb ideig tart a kapcsolat felépítése és az adatok cseréje. Az UDP ugyanazt a feladatot hajtja végre egyedi azonosítók vagy sorszámok nélkül.