Mi a teendő, ha a szélvédőre kőverődött? Csere vagy javítás szükséges?

A kőfelverődés bosszantó probléma, ami sajnos bármikor bekövetkezhet. Ha egy Ön előtt haladó autós felverte a kavicsot, ami szerencsétlen módon éppen az Ön szélvédőjére csapódott fel, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy menthető-e az üveg vagy mindenképp sort kell keríteni a cserére.

A kőfelverődéssel kapcsolatos tudnivalókról itt olvashat bővebben! A kisebb-nagyobb kőfelverődések a szélvédőn igazán bosszantóak tudnak lenni. A legrosszabb alternatíva nem feltétlenül az, ha a teljes szélvédőt ki kell cserélni, hanem sokkal inkább az, ha a meglévő problémáról nem hajlandó tudomást venni. Természetesen kőfelverődés esetén egyáltalán nem mindegy, hogy az üveg melyik pontját találta el a kő, illetve, hogy mekkora kárt okozott benne. Ha azon a szélvédő szélét érte a sérülés, azon a részen, ahová nem ér el az ablaktörlő lapát, akkor nem olyan nagy a baj, hiszen a kilátást sem akadályozza a sérülés. Viszont, ha a szélvédő közepét találta el a röppályára állt kavics, akkor bármennyire is kicsi volt az ütés óhatatlanul is folyton oda fog tévedni a tekintete vezetés közben, tehát zavaró tényezővé válik.

Nagyobb sérülés esetén nem kérdés, hogy csak a csere jöhet szóba, mivel a fekvőrendőrökön való áthajtás, a kátyúk és az út egyenetlensége tovább növelheti a bajt. Kisebb sérülések esetén is érdemes mielőbb szakember segítségét kérni, mert az előbb említett tényezők tovább növelhetik a sérülés mértékét. Jó hír, hogy ha rendelkezik CASCO biztosítással, mivel akkor a javítás összegét teljes mértékben átvállalja a biztosító. A szélvédő javítása során a megrongálódott részbe ipari gyantát juttatnak, amely a sérülés helyét kitölti és megszilárdulás és egy kis utómunkát követően teljes mértékben elfedi a kőfelverődés okozta sérülést. Az viszont fontos, hogy a sérülésbe ne kerüljön szennyeződés.