Mi az a frontérzékenység?

A frontokról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak az idősebb korosztálynak okoznak problémát. Tény, hogy ma már korosztálytól függetlenül diagnosztizálnak frontérzékeny betegeket. A front a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, ami több meteorológiai tényezőt is hirtelen gyorsasággal változtat meg.

Heti szinten két-három alkalommal ér fronthatás bennünket, de nem ritka a kettős fronthatás sem. A hirtelen bekövetkezett változás a páratartalomban, hőmérsékletben vagy a légnyomásban erősen megterhelheti szervezetünket. Hidegfront esetén a tünetek általában a hidegfront elvonulása után jelentkeznek, mikor csökken a hőmérséklet és a páratartalom, ezzel párhuzamosan növekszik a légnyomás. jellemző tünetek az ízületi- és reumás fájdalmak, gyomor-, vese- és epegörcsök, mellkasipanaszok, asztmás rohamok. Megnövekedhet a szívinfarktusok száma is. Melegfront esetén a tünetek már a front előtt jelentkezhetnek, mivel nő a páratartalom és a hőmérséklet, csökken a légnyomás, amire szervezetünk rögtön reagál. Ilyenkor csökkenhet a vérnyomás, felléphetnek zöldhályogos rohamok, gyakran migrén is jelentkezik.

Mindkét fronthatás esetében jelentkezhet fejfájás, levertség, nyugtalanság, ingerlékenység és alvászavar. Azt, hogy a frontok milyen hatással vannak ránk, befolyásolja szervezetünk és idegrendszerünk állapota. Fokozottan jellemző a frontérzékenység az idősebb korosztályra, a gyerekekre, állapotos nőkre és betegekre, valamint a rosszul táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató emberekre. A panaszok megjelenése túlterhelt nők esetén gyakrabban fordul elő. Érdemes frontérzékenység észlelése után életmódot váltani, egészséges, kipihent szervezetre kevésbé vannak hatással a légköri változások.