Mi az a rejtett munkaerőpiac és hogyan juthatok hozzá?

Meglepődhet, ha azt hallja, hogy sok álláslehetőséget soha nem hirdetnek meg, és nem tesznek közzé az állástáblákon. Szóval, hogyan találja meg őket? Íme, mit kell tudnia a rejtett munkaerőpiacról, és hogyan találhat több munkalehetőséget az álláskeresés során.

Az állások több okból is „láthatatlanok” lehetnek. Ennek egyik oka, hogy egy pozíció meghirdetése időbe telik és pénzbe kerül. Ha egy munkáltató tudja, hogy az állás betölthető belsőleg vagy a már nyilvántartásba vett jelöltekből, fejvadászattal vagy szájhagyomány útján, akkor valószínűleg nem hirdet. Egyes cégek nem tesznek közzé nyitott pozíciókat, mert rengeteg jelentkező érkezik hozzájuk. Lehetetlen, hogy válogassanak a több mint 700 állásra jelentkező között. Egy másik ok, amiért egy pozíciót nem hirdetnek meg, az az, hogy a munkáltató keresi a jelenlegi pozícióban lévő személy leváltását. Ha nem szán időt arra, hogy rejtett munkákat keressen, akkor csak a jéghegy csúcsát érinti. Nagy verseny lesz ezekért az állásokért, és emiatt drámaian csökken az esélye az interjúra. Ha a munkáltatóknak van munkalehetőségük, de még nem hirdettek, a potenciális jelöltek köre az Ön előnyére szűkül.

Minél többen tudják, hogy munkát keres, annál valószínűbb, hogy valakinek olyan állásról lesz információja, amelyet még nem hirdettek meg, vagy amely a közeljövőben elérhetővé válhat. Esetleg megkaphatja egy jó kapcsolattartó nevét, vagy akár ajánlást. A rejtett állások megtalálásának legjobb stratégiája a szakmai hálózat kiépítése és az interjúk listájának készítése konkrét vállalatok megcélzásához. Használja ki a közösségi oldalakat a márka népszerűsítésére. A LinkedIn természetesen a leggyakrabban használt professzionális hálózati oldal. Valójában meglehetősen csekély az esélye annak, hogy munkát kapjon LinkedIn-profil nélkül. Ügyeljen arra, hogy optimalizálja LinkedIn-profilját, hogy a toborzók és a munkaerő-felvételi menedzserek megtalálhassanak.