Mi okozza a nehéz légzést?

Észre fogja venni, hogy a légzése egyre nehezebbé válik, amikor edz vagy felmászik egy lépcsőn. Nehezebben lélegzik, mert a szervezete oxigénigénye megnő az erőfeszítéssel.

A nehéz légzés, amikor nem mozog, annak a jele, hogy szervezetének keményebben kell dolgoznia, hogy elegendő oxigénhez jusson. Ennek oka lehet, hogy kevesebb levegő jut be az orrán és a szájon keresztül, vagy túl kevés oxigén jut be a véráramba. A eldugult orrtól a tüdőbetegségig, például a krónikus obstruktív tüdőbetegségig (COPD) bármi megnehezítheti a légzést. Ahhoz, hogy megértsük, mi okozza a nehéz légzést, ismernie kell a légzés működését. A légzés összehangolt erőfeszítés, amely magában foglalja az orrot, a szájat és a tüdőt. Belégzéskor a levegő az orron és a szájon keresztül jut be, és bejut a tüdejébe. Bejut a léggömbszerű légzsákokba, amelyeket alveolusoknak neveznek. Innen az oxigén a véráramba kerül, hogy eljusson a szervezetébe.

A vírusok és baktériumok eltömíthetik az orrjáratait, megnehezítve az oxigén bejutását a légutakba. A megfázás növeli a szervezet által termelt nyálka mennyiségét. Az orrmelléküreg-fertőzések gyulladást okoznak az orrmelléküregekben, az orr és az orcák mögötti levegővel telt terekben. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója a környezetében lévő, általában ártalmatlan anyagokra, például pollenre, fűre vagy háziállatok szőrére. Amikor az immunrendszere reagál, arra készteti a szervezetet, hogy felszabadítsa a kémiai hisztamint. Ha nem ismeri az allergia tüneteit, azt gondolhatja, hogy megfázik. Néha a nehéz légzés oka nem fizikai, hanem pszichológiai. Amikor szorong, a teste megfeszül, és gyorsabban kezd lélegezni, többek között más hatások mellett. Ezt a gyors, nehéz légzést hiperventillációnak is nevezik. Mellkasi fájdalmat is érezhet, amelyet könnyen összetéveszthet szívrohammal.