Mi számít igényes olvasmánynak?

Napjainkban az emberek sajnos nagyon kis számban olvasnak különböző könyveket. Ennek oka, hogy sokszor pihentetőbbnek és egyszerűbbnek tartják azt, hogyha nem kell erőfeszítéseket tenni, és „csak úgy” élvezhetik a kikapcsolódást. Természetesen abban az esetben is szükség van a koncentrációra, amikor az ember filmet néz, azonban korántsem az a helyzet, mintha egy szöveges tartalomra kellene koncentrálnia.

Az igényes olvasmány azonban nem csak abból áll, hogy egy akármilyen szöveges tartalmat olvasunk, hanem abból is, hogy egy igényes munkát veszünk szemügyre. Sokszor nem kis kihívásnak számít, hogy nekifogjunk egy igényes olvasmánynak, mert szellemi erőfeszítéssel jár. Azonban, hogyha az ember nekifog egyszer, akkor már sokkal egyszerűbb minden, és élvezetessé válik az olvasmány. Igényes olvasmánynak elsősorban a szépirodalmi és a tudományos művek tekinthetők, de természetesen másfajta szövegek is szóba jöhetnek. Fontos, hogy az emberek mindenképpen fejlesszék néha az értelmi képességeiket, még ha csak ilyen módon, akkor is. Sőt, hogyha az ember nem értelmiségi munkát végez, és nem él kulturális életet, akkor a legjobb, ha tudatosan csinálja ezeket a dolgokat. A legjobb módja ennek pedig az, hogyha könyveket olvas, mégpedig olyanokat, amelyek igényes olvasmánynak számítanak.

A legjobb ajánlásokat mindezekkel kapcsolatban nem az interneten kaphatja, hanem másféle közegben, mert az interneten leginkább tömegolvasmányokra kaphat utalásokat és példákat. Mindezeket persze azért egyáltalán nem árt átnézni, mert akadhat köztük olyan is, amely – annak ellenére, hogy tömegesen olvassák -, még igényesnek nevezhető. Nagyon lényeges az a dolog is továbbá, hogy tudatosítsuk: lehet valami egyszerre szórakoztató és igényes. A két dolog nem zárja ki egymást.